Η ανάπτυξη 1ου τριμήνου γεμίζει το... σακούλι για νέα μέτρα στήριξης

Το 7% του πρώτου τριμήνου οδηγεί σε εκτιμήσεις για ετήσια μεταβολή ακόμα και 5%. «Χτίζεται» δημοσιονομικός χώρος. Πιο κοντά τα νέα πυροσβεστικά μέτρα για την ακρίβεια. Ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε αναθεώρηση εκτιμήσεων για την ανάπτυξη φέτος.

Η ανάπτυξη 1ου τριμήνου γεμίζει το... σακούλι για νέα μέτρα στήριξης

Κόντρα στο ρεύμα των καθοδικών αναθεωρήσεων για το ΑΕΠ στις χώρες της ευρωζώνης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους δημιουργούν προσδοκίες αισθητά υψηλότερης μεγέθυνσης το 2022. Αν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, δημιουργείται με τη σειρά του πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος τον οποίο η κυβέρνηση εναγωνίως αναζητά, προκειμένου να διαχειριστεί πολιτικά τις δεδομένες επιπτώσεις της ακρίβειας.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες ρυθμό ανάπτυξης 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Πρόκειται για μια εξέλιξη κόντρα στην τάση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ που πυροδοτείται σε παγκόσμιο επίπεδο στη σκιά του πολέμου, των συνεχιζόμενων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της ενεργειακής κρίσης.

Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 10,5% σε ετήσια βάση καθώς η οικονομία έβγαινε από τον κλοιό των περιορισμών λόγω πανδημίας και οι καταθέσεις είχαν προηγουμένως διογκωθεί δραστικά μετά από ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,7%, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών της Ε.Ε που έχουν λάβει «μετρητό» από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ για την άνοδο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 9,6%, η εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 23% σηματοδοτεί τη ισχυρή επάνοδο του ελληνικού τουρισμού.

Η επίδοση του πρώτου τριμήνου αιφνιδίασε θετικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του, επί της ουσίας προανήγγειλε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μια δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων».

Σε ανεπίσημο επίπεδο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών προδικάζουν αντίστοιχη μεγέθυνση με αυτή του πρώτου τριμήνου, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς ο τουρισμός έχει μπει σε τροχιά «εκτόξευσης» και η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ανεβάζει ταχύτητα. Με επίδοση της τάξεως του 7% το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, ακόμα και με μηδενική μεταβολή το τέταρτο τρίμηνο, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα υπερέβαινε το 5%, όταν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο πήχης χαμήλωσε στο 3,1% και αύριο η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα καθοδική αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης (σήμερα τα νεότερα στοιχεία α' τριμήνου από τη Eurostat).

Μια διαφορά της τάξεως των 2 μονάδων στην ετήσια επίδοση μεταφράζεται σε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρος της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων έχει ήδη αποτυπωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους και έχει ήδη αξιοποιηθεί με τα προηγούμενα πακέτα μέτρων της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο δημοσιονομικός χώρος διευρύνεται και μια νέα αξιοποίησή του θα πρέπει να αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων, με αιχμή τις τιμές των καυσίμων από τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v