Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελικό παζάρι ΥΠΕΝ-Κομισιόν για το πλαφόν στο ρεύμα, πού θα κινηθούν οι τιμές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κρίνεται η τύχη του νέου μηχανισμού αποζημίωσης στη χονδρεμπορική αγορά. Τελικές επαφές ΥΠΕΝ με Κομισιόν. Ετοιμη η σχετική τροπολογία του υπουργείου. Κρίσιμες οι υπουργικές αποφάσεις.

Τελικό παζάρι ΥΠΕΝ-Κομισιόν για το πλαφόν στο ρεύμα, πού θα κινηθούν οι τιμές

Την επόμενη εβδομάδα κρίνεται η τύχη του μηχανισμού παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, στις αρχές της εβδομάδας θα γίνουν οι τελικές επαφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Κομισιόν, για την αποσαφήνιση των λεπτομερειών που απομένουν. Η Αθήνα δεν αναμένει βέτο από τις Βρυξέλλες και όπως διαμηνύεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, προσδοκάται να δοθεί άμεσα το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού από την 1η Ιουλίου.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΥΠΕΝ έχει έτοιμη τη σχετική τροπολογία, με την οποία θα αποκτήσει νομοθετικό «μανδύα» η σχετική παρέμβαση. Στόχος είναι να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την περαιτέρω αδειοδότηση των ΑΠΕ, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη. Με δεδομένο ότι το σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ως τότε το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να έχει ενσωματώσει και την τροπολογία, αφού πρώτα εξασφαλιστεί το τυπικό οκέι από την Κομισιόν. Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο έχει ήδη πάρει αρχική έγκριση από την Επιτροπή για τον νέο μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, το κείμενο της τροπολογίας θα περιέχει γενικές κατευθύνσεις και θα παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις για την προσωρινή αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Ο νέος μηχανισμός, σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου έως την 1η Ιουνίου 2023, δηλαδή, θα έχει 11μηνη διάρκεια.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, προβλέπεται να καθοριστεί πλαφόν για όλες τις τεχνολογίες, με βάση το οποίο θα αποζημιώνονται στο διάστημα αυτό οι παραγωγοί για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και όχι τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Την εκκαθάριση θα πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η διαφορά μεταξύ χρηματιστηριακής τιμής και πλαφόν, στόχος είναι να αποτελέσει το επιπλέον έσοδο του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να ενισχυθεί η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης για τα τιμολόγια του ρεύματος. Η κυβέρνηση, πάντως, επιδιώκει η τιμή της κιλοβατώρας στη λιανική να διαμορφωθεί, με τις αυξημένες επιδοτήσεις, στο 0,145 ευρώ την κιλοβατώρα, όταν η μέση τιμή σήμερα κινείται, πάντα με τις επιδοτήσεις, στα επίπεδα του 0,23 ευρώ την κιλοβατώρα.

Τα επιπλέον έσοδα που θα εισρεύσουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι συνάρτηση του ύψους του πλαφόν ανά τεχνολογία που θα ανακοινωθούν επίσημα. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνον πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, σύμφωνα με τις οποίες, το πλαφόν για την αποζημίωση των ΑΠΕ στη χονδρεμπορική αγορά θα είναι 85-90 ευρώ τη μεγαβατώρα, ποσό που θα παραμείνει σταθερό. Για τα υδροηλεκτρικά, το πλαφόν, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κινηθεί πέριξ των 100 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Στο φυσικό αέριο, το πλαφόν δεν θα είναι σταθερό αλλά θα αναμορφώνεται καθημερινά, με βάση σχετικό αλγόριθμο, η εφαρμογή του οποίου θα ανήκει στην ευθύνη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Θα συναρτάται με την τιμή του φυσικού αερίου στο TTF, τις τιμές του CO2 και τον βαθμό απόδοσης των μονάδων, με πρότυπο μία μονάδα παλαιότερης τεχνολογίας.

Με βάση τους σχεδιασμούς αυτούς ακούγεται ότι το πλαφόν για το φυσικό αέριο θα διαμορφωθεί στα 220-230 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αν επαληθευτούν, πάντως, οι πληροφορίες αυτές, τότε η τιμή αποζημίωσης των μονάδων φυσικού αερίου δεν θα απέχει και πολύ από τη χρηματιστηριακή τιμή, η οποία τον τελευταίο καιρό κινείται σε επίπεδα πέριξ των 200 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ενδεικτικά, σήμερα η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 207,39 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ τη Δευτέρα ήταν στα 239,55 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ίδωμεν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ηλεκτροπαραγωγοί αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού αποζημίωσης, καθώς οι νέες τιμές θα επηρεάσουν τα έσοδά τους και θα καθορίσουν εν πολλοίς τις πολιτικές τους στη λιανική αγορά. Με άλλα λόγια, θα σταθμίσουν με το πλαφόν τα περιθώρια που θα έχουν για ένα σημαντικό διάστημα για να ασκούν πολιτική εκπτώσεων προς τους πελάτες τους, μέχρι και το αν θα συνεχίσουν να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια στις τιμές που ισχύουν σήμερα.

Κρίσιμη υπενθύμιση: Η λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας δεν θα αλλάξει, καθημερινά θα συνεχίσει να διαμορφώνεται μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), με βάση την οποία θα ασκείται το διασυνοριακό εμπόριο και θα αγοράζουν την ενέργεια για τους πελάτες τους οι προμηθευτές. Αυτό ήταν ουσιαστικά το «βέτο» της Κομισιόν που τέθηκε εξαρχής, ώστε να μην απειληθεί η αρχιτεκτονική του target model.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v