Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα 2019 έφτασε τον Μάιο η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

Δυναμική εκκίνηση έκαναν τη φετινή τουριστική σεζόν τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Ποια τρία αεροδρόμια κινήθηκαν σε επίπεδα καλύτερα σε σχέση με τα προ πανδημίας.

Σε επίπεδα 2019 έφτασε τον Μάιο η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

Με τα νούμερα του 2019 «φλερτάρει» η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καλύπτοντας σταδιακά το κενό που άφησε η πανδημία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι 14 αερολιμένες (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) ανέκτησαν τον Μάιο σχεδόν το 96% των αφίξεων του 2019, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στα ελληνικά αεροδρόμια προσέγγισε τα 3 εκατομμύρια, με την ψαλίδα να κλείνει στο μείον 4,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τρεις προορισμούς, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και το Ακτιο, να καταφέρνουν να κερδίσουν το ριμπάουντ, υπερβαίνοντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η διεθνής επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την κίνηση εσωτερικού, με την υστέρηση να περιορίζεται στο 3,5% συγκριτικά με το 2019 και 2,39 εκατ. ταξιδιώτες να διακινούνται στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Ως προς την κίνηση εσωτερικού, καταγράφηκε πτώση 8,1% σε σύγκριση με το 2019, όταν και είχαν διακινηθεί στους αερολιμένες 619 χιλιάδες τουρίστες. Ο αριθμός των πτήσεων κινήθηκε στα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς φέτος σημειώθηκαν δύο μόλις περισσότερες πτήσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σε σχέση με το 2021, ο αριθμός των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στα 14 αεροδρόμια της χώρας σημείωσε άνοδο κατά 527%, ποσοστό που οφείλεται στο γεγονός ότι το σήμα για την εκκίνηση της περσινής σεζόν δόθηκε στις 14 Μαΐου.

Στους κερδισμένους του Μαΐου βρέθηκαν η Ρόδος, η Σαντορίνη και το Ακτιο. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Fraport Greece, το νησί των Ιπποτών σημείωσε άνοδο ως προς τον αριθμό των επιβατών σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με το 2019, με την ανάκτηση του χαμένου εδάφους να οφείλεται στην κίνηση από το εξωτερικό, η οποία διαμορφώθηκε στο συν 3,9%. Σε επίπεδα άνω του 2019 διαμορφώθηκε ο αριθμός των τουριστών και στη Σαντορίνη, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 5,1%, σημειώνοντας άνοδο 30% ως προς τη διεθνή κίνηση. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, ωστόσο, σημείωσε το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο βρέθηκε στο συν 26%, σημειώνοντας αύξηση 17,3% σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού και 26,1% σε επίπεδο διεθνούς κίνησης.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατέγραψε το αεροδρόμιο της Καβάλας στο 37,7%, ενώ διψήφια πτώση σημείωσαν και οι αερολιμένες σε Κεφαλονιά (-11,8%), Θεσσαλονίκη (-10,8%) και Ζάκυνθο (-11,5%).

Σε επίπεδο πενταμήνου, η απόκλιση αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση περιορίστηκε στο μείον 12% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019, καθώς πάνω από 5,6 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Η κίνηση εσωτερικού βρέθηκε στο μείον 20,8% και η αντίστοιχη εξωτερικού στο -6,9% σε σχέση με το 2019. Για το συγκεκριμένο διάστημα, μόνο το αεροδρόμιο του Ακτίου κατάφερε να καταγράψει καλύτερα νούμερα από εκείνα πριν από την πανδημία, σημειώνοντας άνοδο 41,7% και περίπου 30 χιλιάδες περισσότερες αφίξεις. Αντίστοιχα, το πεντάμηνο καταγράφηκε τριψήφιο ποσοστό ανόδου, το οποίο διαμορφώθηκε στο 494% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2021.

Τον… τίτλο των δύο κύριων πηγών εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, δίνοντας δυναμικό παρών στους τουριστικούς και μη προορισμούς της χώρας τον Μάιο. Ακολούθησαν οι Ολλανδοί, ενώ την πεντάδα των ξένων τουριστών που «ψήφισαν Ελλάδα» συμπλήρωσαν οι Γάλλοι και οι Πολωνοί, με τους Ιταλούς, τους Δανούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς και τους Βέλγους να έπονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v