Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι τώρα το προφίλ των ελληνικών strartups

Οι βιοεπιστήμες, ο τουρισμός, το περιβάλλον και η ενέργεια είναι οι πρώτοι τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών startups, που έχουν φτάσει τις 618. Ηγούνται στο 80% άνδρες, ενώ ως νομική μορφή η πλειονότητα είναι ΙΚΕ. Έρχεται νέος γύρος χρηματοδότησης.

Ποιο είναι τώρα το προφίλ των ελληνικών strartups

Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων ανθίζει και οι 618 επιχειρήσεις που το απαρτίζουν, έχουν περίπου 5.900 εργαζομένους και προσέλκυσαν σημαντικά κεφάλαια.

Χθες το απόγευμα, έγινε ο  πρώτος Ετήσιος Απολογισμός Elevate Greece 2021 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και η παρουσίαση των κυριότερων δεδομένων και στατιστικών στοιχείων για τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021, πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου θεσμού.

Τα στοιχεία παρουσίασαν  o Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής.

Το προφίλ του ελληνικού οικοσυστήματος startup όπως καταγράφεται από το Elevate Greece έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Το 67,2% βρίσκεται στην Αττική και δεύτερη είναι η Κεντρική Μακεδονία με 14,1%.
  • To 80% των επιχειρήσεων ιδρύθηκε από άνδρες και μόλις το 20% από γυναίκες.
  • Το 84% είναι ΙΚΕ, το 11% ΑΕ και το 5% ΕΠΕ.
  • Το 72,8% έχει χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών, το 10% με επιδοτήσεις, το 8,2 από επενδυτικούς αγγέλους, το 7% από άλλες πηγές και μόλις το 1,9% από δανεισμό.
  • Το 16,4% έχει έναν ιδρυτή, το 37,4 δύο ιδρυτές, το 28,1 τρεις ιδρυτές, το 11,7% 4 ιδρυτές και το 6,4% από 5 έως 8 ιδρυτές.
  • Οι βιοεπιστήμες όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησης είναι πρώτες με ποσοστό 13,3% και ακολουθούν ο τουρισμός - υπηρεσίες φιλοξενίας με 9,4%, το περιβάλλον - ενέργεια με 8,3%, ο αγροδιατροφικός κλάδος με 7,7%, η διαφήμιση - μάρκετινγκ με 6,6%, η ανάλυση δεδομένων με 6%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 4,7%, οι βιομηχανικές κατασκευές και διατάξεις με 4,1%, το λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο με 3,9%, η εκπαίδευση με 2,8% και η αποθήκευση - μεταφορές με 2,6%.

Χρηματοδότηση

Έρχεται νέα προικοδότηση των startups έως το ποσό των 100.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Ο Α' κύκλος στήριξης νεοφυών εταιρειών για την αντιμετώπιση της Covid -19 αφορά κεφάλαια κίνησης από 5 χιλ. έως 100 χιλ. ευρώ.

Συνολικά υπεβλήθησαν 457 αιτήσεις χρηματοδότησης, από τις οποίες εντάχθηκαν 377 και απορρίφθηκαν 80 (ποσοστό επιτυχούς ένταξης 82,5%). Η δημόσια δαπάνη από αυτή τη δράση φτάνει τα 25,88 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί ο Β' κύκλος στήριξης για την πανδημία, από 22 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου, με ίδια κεφάλαια κίνησης στο πλαίσιο του Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ. Η δημόσια δαπάνη είναι 25,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Elevate Greece, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, προχώρησε σε εξονυχιστικό έλεγχο και απέρριψε το 48% των αιτήσεων. Από την άλλη πλευρά, το 20% των εταιρειών του Elevate Greece εισήλθε με αυτόματες διαδικασίες, αφού ήδη είχε λάβει χρηματοδότηση από Venture Capital Funds. Ειδικότερα με fast track διαδικασίες μπήκαν περίπου 50 επιχειρήσεις (10,1%), καθώς ήδη είχαν λάβει χρηματοδότηση από VC funds, τεχνοβλαστοί (6,4%), δράσεις που είχαν ενταχθεί στο ερευνητικό πρόγραμμα Horizon (1,9%) και πολύ λίγες επιχειρήσεις που έχουν λάβει ευρωπαϊκή ή/και αμερικανική πατέντα (0,6%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v