Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες υποσχέσεις έδωσε ο πρωθυπουργός στη βιομηχανία

Μείωση μη μισθολογικού κόστους, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, εξάλειψη εμποδίων για επενδύσεις και διαχείριση ενεργειακού κόστους. Ανταγωνιστικότητα και level playing field. 

Ποιες υποσχέσεις έδωσε ο πρωθυπουργός στη βιομηχανία

Μείωση του μη μισθολογικού κόστους και παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην ηγεσία του ΣΕΒ αλλά... στη δεύτερη τετραετία της θητείας της κυβέρνησής του, από την άνοιξη του 2023, ενώ δεσμεύτηκε να θέσει σε προτεραιότητα και την εξάλειψη των εμποδίων για επενδύσεις και διαχείριση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Σε συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ μεταξύ του επανεκλεγέντα προέδρου του διοικητικού του συμβουλίου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία συντόνισε ο Παύλος Τσίμας, ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε γενικές γραμμές με τις θέσεις των επιχειρήσεων. «Έχει δίκιο ο κ. Παπαλεξόπουλος αλλά να αφήσουμε και κάτι για τη 2η τετραετία», είπε με νόημα αναφερόμενος στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Εξήγησε ότι όταν θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις που γίνονται για το μέλλον του ασφαλιστικού, η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι προτεραιότητα. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, σχολιάζοντας ότι μπορούν να την αντέξουν οι επιχειρήσεις, ενώ μίλησε και για τις προκλήσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον, τον πληθωρισμό και το φάσμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, τονίζοντας ότι θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία είναι μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης -να ξεφύγουν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή να πάμε σε ύφεση με αύξηση της ανεργίας ή, ακόμη χειρότερα, να πάμε σε μια κατάσταση που θα συμβαίνουν και τα δύο». Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η αύξηση αμοιβών, ειδικά των χαμηλόμισθων, είναι σημαντικό μέρος της λύσης αλλά δεν πρέπει να είναι το σύνολο της λύσης ώστε να μην τροφοδοτούνται πληθωριστικές προσδοκίες. Γι' αυτό θέτει δύο ακόμη ζητήματα: την επιδότηση του κόστους ενέργειας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και τις δυνατότητές τους, μετά την πολυετή κρίση, ενώ μίλησε και για τον κυβερνητικό στόχο μείωσης του επενδυτικού κενού κοντά στον ευρωπαϊκό μ.ο. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε. Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι σήμερα ο πιο σημαντικός δείκτης αναπτυξιακής δυναμικής και μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν επενδύσει αρκετά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε μεταρρυθμίσεις και επιτεύγματα όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, σημειώνοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα». Την ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης και άλλων μεταρρυθμίσεων τόνισε και ο κ. Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τρέχεις πιο γρήγορα από το λιοντάρι, αυτό δεν θα φάει εσένα, θα φάει τον άλλο».

Ενεργειακό κόστος και ανταγωνιστικότητα

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται επιδότηση ο παραγωγικός ιστός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Παύλου Τσίμα, αλλά έδωσε έμφαση στην οργάνωση για την αποτελεσματικότητα της αγοράς ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Εξήγησε ότι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι σε μειονεκτική θέση διεθνώς, καθώς πολλοί ανταγωνιστές τους έχουν μακροχρόνιες συνεργασίες και ξέρουν το κόστος τους ενώ οι ίδιες κλείνουν δουλειές χωρίς να ξέρουν το κόστος.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ελληνική αγορά δεν ακολούθησε τα βήματα ανάπτυξης αγορών άλλων χωρών, που είναι πιο ώριμες, αλλά τόνισε την προσφορά που είχε στη σταθερότητα της αγοράς η διάσωση της ΔEΗ από τη χρεοκοπία. Έτσι, όπως πρόσθεσε, μπορεί να συνεισφέρει μεταξύ άλλων σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και διμερείς συμφωνίες. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία των ΑΠΕ, με την κυβέρνηση να έχει θέσει σε προτεραιότητα την επίλυση εμποδίων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να αξιοποιούν δυνατότητες παραγωγής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών τους. Σημείωσε επίσης ότι προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομοθετική κάλυψη στα θέματα αδειοδότησης. 

Πάντως ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι ακόμη κι αν κοπεί ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας, απαιτείται καιρός και για τουλάχιστον 3-4 χρόνια η χώρα έχει μπροστά της Γολγοθά.

Με άλλα λόγια, απαιτούνται επενδύσεις. Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, κομβικής σημασίας είναι -σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο- η Δικαιοσύνη και η ενθάρρυνση της δημιουργίας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που θα μπορούν να επενδύσουν σε στελέχη και εξωστρέφεια. Μάλιστα σημείωσε ότι σε ορισμένα τέτοια θέματα, η νομοθεσία κάνει και βήματα πίσω, με ενδεικτικό το γεγονός ότι π.χ. στο νέο ΕΣΠΑ ενώ η ΕΕ έχει πλαφόν τα 30 εκατ. ευρώ για επιδότηση επενδυτικών σχεδίων, η Ελλάδα ήταν στα 10 εκατ. ευρώ κι έχει πάει στα 3 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι έχουν θεσπιστεί φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και δημιουργία μεγάλων σχημάτων και κάλεσε την ηγεσία του ΣΕΒ να συνεισφέρει στην αλλαγή κουλτούρας, ώστε π.χ. να μη βλέπουν οι επιχειρήσεις διστακτικά την είσοδο κάποιου επενδυτή. Αναφέρθηκε επίσης στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που αποτελούν διαρκή μάχη για την κυβέρνηση. 

Κλιματική κρίση και γεωπολιτική κρίση

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα κρίση δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε υποβάθμιση των στόχων στο πλαίσιο του Fit for 55. Νωρίτερα, επιχειρηματίες είχαν μιλήσει για τον κίνδυνο «η Ευρώπη να ξεμείνει από βιομηχανία στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος με καύσιμα όπως το φυσικό αέριο ή -για κάποιες χώρες- η πυρηνική ενέργεια. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό οι ΑΠΕ μάς βοηθούν στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τόνισε ότι οι αγορές κεφαλαίου ίσως δεν διάβασαν σωστά και ίσως κάναμε ένα λάθος ως προς την πραγματική δυναμική αυτής της μετάβασης. Αναφέρθηκε επίσης σε τεχνικά ζητήματα όπως ο μηχανισμός Carbon Border Adjustments και διαβεβαίωσε τον ΣΕΒ ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτα που θα θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης». Πρόσθεσε ότι όλες οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και μείωσης των εκπομπών έχουν μελετηθεί και είναι win-win όπως το «Εξοικονομώ« και το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών. 

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος, αν και συμφώνησε ότι δεν πρέπει να διαφοροποιηθούν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε επίπεδο Ευρώπης υπάρχει μια αδράνεια, οπότε πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Η Ελλάδα θα έχει φωνή, όπως είπε, σε αυτό τον διάλογο στην Ευρώπη, που εστιάζει στο τρίγωνο: κλιματική αλλαγή - κόστος ενέργειας - ανταγωνιστικότητα βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εστίασε στη σημασία του να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία μπορεί να ανταγωνιστεί επί στοιχειωδώς ίσους όρους ενώ ο πρωθυπουργός υπερτόνισε αυτή τη θέση λέγοντας: «Διαπιστώσαμε πόσο δεν είχαμε level playing field, τουλάχιστον ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πώς κάποιες χώρες είχαν σημαντικότατο πλεονέκτημα ως προς το κόστος ενέργειας», αλλά δεν επεκτάθηκε.  

Οικονομία της γνώσης

Τέλος, η συζήτηση εστίασε στην οικονομία της γνώσης. Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης είναι διαφορετικές για επιχειρήσεις και κράτος, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης και κουλτούρας. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και δέχθηκε την προτροπή του πρωθυπουργού για περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα της ανάπτυξης δεξιοτήτων και τη δημιουργία ευκαιριών με θέσεις μαθητείας και εργασίας για νέους. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης τη σημασία να μεταλαμπαδευτεί η κουλτούρα και το μοντέλο εργασίας στο οικοσύστημα της καινοτομίας ευρύτερα στην επιχειρηματική κοινότητα, καθώς οι παραδοσιακές επιχειρήσεις έχουν να ωφεληθούν από την αντίληψη της σχέσης  εργασίας και ιδιοκτησίας των νεοφυών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v