Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τιμές φυσικού αερίου απειλούν με εκτροχιασμό ΑΕΠ και μέτρα στήριξης

Φωτιά σε οικονομία και κρατικά ταμεία από το νέο ράλι τιμών. Κάθε αύξηση 10 ευρώ αφαιρεί 500-600 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ και επιβαρύνει τον σχεδιασμό για «πλαφόν» στις τιμές από τον Ιούλιο. Ο πόλεμος της ενέργειας απειλεί την Ευρώπη.

Οι τιμές φυσικού αερίου απειλούν με εκτροχιασμό ΑΕΠ και μέτρα στήριξης

Νέα επεισόδια στον ενεργειακό εφιάλτη της Ευρώπης «υπογράφει» η Ρωσία, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την επαρκή πλήρωση των αποθηκών ενόψει χειμώνα.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έως και τα 148 ευρώ η μεγαβατώρα από 79 ευρώ μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα θέτει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε κατάσταση συναγερμού, με την ανησυχία να ξεκινά από το δημοσιονομικό κόστος και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και να εκτείνεται έως την επάρκεια ενέργειας τους επόμενους δύσκολους μήνες, αν δεν εκτονωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως ζήτημα επάρκειας δεν τίθεται. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις τιμές του φυσικού αερίου, με αρμόδιες πηγές να αναγνωρίζουν πως παγίωση των τιμών σε επίπεδα υψηλότερα των 100 ευρώ τη μεγαβατώρα (MWh) ασκεί πιέσεις και στο ΑΕΠ και στον προϋπολογισμό.

Οι «λογαριασμοί» του υπουργείου Οικονομικών και για την εξέλιξη του ΑΕΠ και για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο έχουν γίνει ακριβώς με μέση τιμή 100 ευρώ τη μεγαβατώρα έως το τέλος του έτους.

Κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου αφαιρεί από το ΑΕΠ 500 με 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια αύξηση απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής των τιμολογίων του ρεύματος σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ίσχυαν πριν την ενεργειακή κρίση. Ισχύει βεβαίως και το αντίστροφο, δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ και εξοικονομήσεις δημοσιονομικού χώρου, αλλά το σίριαλ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες δεν δημιουργεί περιθώρια αισιοδοξίας. Το αντίθετο.

Το νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου ξεκίνησε με την Gazprom να επικαλείται ελλείψεις ανταλλακτικών που καθιστούσαν «επιβεβλημένο» τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς τη Γερμανία σε πρώτη φάση και την Ιταλία στη συνέχεια. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Χάμπεκ κάλεσε τους Γερμανούς να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας καθώς «κάθε κιλοβατώρα μετράει», την ώρα που ο επικεφαλής της Gazprom διεμήνυε «το προϊόν μας, οι κανόνες μας»…

Πολλοί φοβούνται πως ο περιορισμός της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη των τελευταίων ημερών αποτελεί μια «πρόβα» ή αλλιώς ένα «μήνυμα» της Μόσχας για το τι μπορεί να συμβεί στην Ε.Ε τον ερχόμενο χειμώνα, την ώρα που ο εφοδιασμός με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ έχει διαταραχθεί μετά την έκρηξη σε εργοστάσιο LNG στο Τέξας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v