Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουριστική και αγροτική συνεργασία για τις Περιφέρειες Κ. Μακεδονίας και Tyrol της Αυστρίας

Ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό το Tyrol, σημείωσε ότι οι δύο περιφέρειες έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας.

Τουριστική και αγροτική συνεργασία για τις Περιφέρειες Κ. Μακεδονίας και Tyrol της Αυστρίας

Στο Tyrol της Αυστρίας, ένα ομόσπονδο κρατίδιο στην περιοχή των 'Αλπεων, ανάμεσα στην Αυστρία και την Ιταλία, η τοπική οικονομία στηρίζεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγροτικής οικονομίας, παροχής υπηρεσιών και τουρισμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής όπου ζουν περίπου 800.000 άνθρωποι, είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό εργατικό δυναμικό. Οι δείκτες της ανεργίας βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη πλευρά η περιοχή αναπτύσσεται οικονομικά. Η γη παράγει αγροτικά προϊόντα με μεγάλη ζήτηση στην αγορά, ενώ υπάρχει και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς το Tyrol έχει φιλοξενήσει τρεις φορές τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες τις δεκαετίες του ΄60 και του ‘70 αλλά και το 2012. Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια του Tyrol έχει ξεκινήσει συνεργασία με άλλες περιφέρειες ώστε να προσελκύσει εργατικό δυναμικό που επιθυμεί να εργαστεί σε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον, υπό ευνοϊκές συνθήκες.

Επικεφαλής αυτής της κίνησης και της όλης προσπάθειας είναι ο κυβερνήτης του Tyrol της Αυστρίας Γκούντερ Πλάτερ (Gunther Platter) ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υπέγραψε με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, σύμφωνο συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας. «Μας λείπουνε χέρια», ανέφερε ο κ. Πλάτερ αμέσως μετά την υπογραφή του συμφώνου ενώ ο ίδιος έδωσε έμφαση και σε άλλους τομείς της συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας και Tyrol, όπως το ζήτημα της εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, τα τοπικά προϊόντα και η βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο περιοχών.

Ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό το Tyrol με την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, σημείωσε ότι οι δύο περιφέρειες έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας και των δύο περιοχών, την αεροπορική σύνδεση μεταξύ του Ίνσμπρουκ και της Θεσσαλονίκης, την τουριστική τους προβολή και την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών, με εκατέρωθεν επιχειρηματικές αποστολές.

«Επισκέφθηκα την περιοχή και είδα εκεί την τεράστια προσπάθεια που κάνει ο κ. Πλάτερ, με αποτελέσματα, να φέρει κοντά διαφορετικές περιφέρειες από διαφορετικές χώρες. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο περιφερειών της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Αυστρίας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και εκτίμησε ότι η διαπεριφερειακή συνεργασία έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς και οφέλη στις κοινωνίες αυτές.

Ο κυβερνήτης του Tyrol ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για όσα κάνει από τη θέση του στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και υπογράμμισε το ρόλο της επιτροπής για την Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται κοντύτερα στους πολίτες από ό,τι το εθνικό κράτος ή η ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v