Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Εσοδα 9,4 εκατ. από την προσέλκυση φορολογούμενων αλλοδαπής

Παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η απήχηση των νέων φορολογικών κινήτρων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική.

Σταϊκούρας: Εσοδα 9,4 εκατ. από την προσέλκυση φορολογούμενων αλλοδαπής

«Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, αλλοδαπούς συνταξιούχους και εργαζόμενους έχει συγκεντρώσει το ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, με διαδοχικά νομοθετήματα, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα», δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στα 2,5 χρόνια εφαρμογής της ρύθμισης για τα φορολογικά κίνητρα με στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής – επενδυτών (άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), έχουν ήδη εισρεύσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021.

Με δεδομένο ότι φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί άλλες 27 αιτήσεις, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των επενδυτών που προσέλκυσε το μέτρο θα ξεπεράσει τους 100 το προσεχές διάστημα, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε εταιρείες με έδρα την Ελλάδα (βάσει των εκτιμήσεων και για τις νέες υπαγωγές) θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ εντός τριετίας.

Επιπλέον, προκύπτουν σημαντικά έσοδα λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων για το μέτρο τόσο των συνταξιούχων αλλοδαπής (άρθρο 5Β ΚΦΕ) όσο και των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων (5Γ ΚΦΕ). Από αυτές τις πολιτικές είναι αξιοσημείωτα τα έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως ενδυνάμωση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εναλλακτική φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής, έχουν εγκριθεί από το 2020 μέχρι και σήμερα 335 αιτήσεις από τουλάχιστον 21 χώρες, και 85 είναι υπό επεξεργασία. Σχετικά με την ένταξη σε ειδική φορολόγηση εργαζομένων ή ελεύθερων επαγγελματιών, η διαδικασία ξεκίνησε το 2021 και έχουν υποβληθεί ήδη 1.689 αιτήσεις, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί 1.232.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο διάστημα εφαρμογής των νέων διατάξεων, παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η απήχηση των νέων φορολογικών κινήτρων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική, καταλήγει ο υπουργός Οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v