Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Κατάρ

Οι ελληνικές προσδοκίες για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί. Εμβάθυνση και συστηματοποίηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, το στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου. Το πρόγραμμα και η ατζέντα των συζητήσεων.

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Κατάρ

Συνεχίζει την «εκστρατεία» στη Μέση Ανατολή και το άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στο Κατάρ. Πρόκειται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα, με την οποία θα αναζητηθούν οι προοπτικές εμβάθυνσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, κάτι που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί.

Ο κ. Μητσοτάκης, που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, εκτιμά ότι η σημερινή επίσκεψή του είναι σε θέση να ανοίξει παράθυρο συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου μέσω τόσο του σταθμού της Ρεβυθούσας, όσο και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Το θέμα της ενεργειακής κρίσης, άλλωστε, είχε συζητηθεί και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εμίρη του Κατάρ στις 27 Ιουλίου, όταν συναποφάσισαν την ανταλλαγή εκατέρωθεν επισκέψεων, ενώ ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε συγχαρεί τον πρωθυπουργό «για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση αλλάζοντας την εικόνα της χώρας».

Η Αθήνα θεωρεί σημαντική τη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ, δεδομένης της διακηρυγμένης στρατηγικής της κυβέρνησης για τις πηγές ενέργειας -κυρίως το φυσικό αέριο- καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Στρατηγική που ακολουθείται με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών θα βρεθούν επίσης οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς το Κατάρ διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και στενές σχέσεις με σημαντικούς «παίκτες» σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η επίσκεψη, βάσει του προγράμματος, θα ξεκινήσει επισήμως στις 11 π.μ., με την τελετή υποδοχής του πρωθυπουργού στο μέγαρο Αμιρί Ντιβάν. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εμίρη. Στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που παρατίθεται προς τιμήν του, στο Εθνικό Μουσείο Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v