Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Διπλό σήμα για την ελληνική ανάπτυξη

Για ποιους λόγους η επενδυτική τράπεζα αναβαθμίζει τις προβλέψεις του ΑΕΠ φέτος. Γιατί μειώνει τον πήχη για το 2023. Ποιοι κίνδυνοι απειλούν να επιδεινώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και τα οικονομικά των νοικοκυριών.

UBS: Διπλό σήμα για την ελληνική ανάπτυξη

Αυξάνει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2022 σε 5,7% από 4% προηγουμένως φέτος η UBS, αλλά μειώνει την πρόβλεψή της για το 2023 σε 4% από 4,7% προγενέστερα για το επόμενο έτος.

«Βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για το 2022, από μια σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από μια πιθανή διαταραχή στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2023 χαμηλότερα στο 4,0%, από 4,7% προηγουμένως, με βάση την ισχυρότερη πορεία του 2022», εξηγεί η UBS.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 11,6% ετησίως από 12,1% ετησίως τον Ιούνιο, αλλά οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, γεγονός που εξηγεί άλλο ένα 20% περίπου του πληθωρισμού, εξηγεί η τράπεζα. Ο πληθωρισμός τροφίμων αφορά άλλο ένα 25% και ο μέσος πληθωρισμός θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την άνοδο του πληθωρισμού από το β’ τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις θέσεων εργασίας», εκτιμά η UBS.

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών.

  1. Η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις το 2022 (3% του ΑΕΠ), με δυνητικά περισσότερη στήριξη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να είναι μόνο περίπου 1% του ΑΕΠ το 2022).
  2. Σε σύγκριση με το τέλος του 2019, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, γεγονός που παρέχει κάποιο πρόσθετο αποταμιευτικό υπόβαθρο για τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Οι λόγοι της αναβάθμισης των προβλέψεων φέτος

H αναβάθμιση της ανάπτυξης αντανακλά τους ακόλουθους παράγοντες: α) ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3%) με αποτέλεσμα carry over effect στην ανάπτυξη κατά 450 μ.β. στο 2022, β) τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης 15 δισ. ευρώ και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι -συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας, γ) ενδείξεις για μια σταθερή επίδοση ανάπτυξης το β' τρίμηνο και δ) μια σαφής ανάκαμψη των εταιρικών δανείων των επιχειρήσεων (ενδεχομένως επηρεασμένη από τις εισροές του RRF της ΕΕ). Η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι 150 μ.β. πάνω από το consensus της αγοράς για 4,2%.

Θετικές κινητήριες δυνάμεις της δραστηριότητας του β' τριμήνου

Ο κύκλος εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων βελτιώθηκε το β' τρίμηνο του 2022: ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 39,3% σε ετήσια βάση σε ονομαστικούς όρους το β' τρίμηνο, μετά από 38,4% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο. Οι δύο μεγαλύτερες συνεισφορές προήλθαν από τη μεταποίηση και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Σημαντική θετική συμβολή είχαν οι μεταφορές, η διαμονή και η εστίαση.

Η διάρθρωση υποδηλώνει υψηλή θετική συνολική συμβολή του τουρισμού, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο.

Μαζί με την αύξηση κατά 31% σε ετήσια βάση των φορολογικών εσόδων το β' τρίμηνο, σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να παρέμεινε υγιής το β' τρίμηνο. «Προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,6% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο του 2022. Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου», επισημαίνει η UBS.

Εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη δυνατότητα υποκατάστασης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη δέχεται ΥΦΑ από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Σε ό,τι αφορά την τομεακή έκθεση, η βιομηχανία κατανάλωσε το 39% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδίως η χημική και πετροχημική βιομηχανία (μερίδιο 28% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου). Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 30% περίπου στην κατανάλωση φυσικού αερίου και οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες άλλο ένα 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v