Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

Τη διατήρηση του ελληνικού rating στο Ba3, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, αιτιολογεί η Moody's. Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση ή υποβάθμιση της χώρας.

Moody’s: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

«Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από ένα σταθερό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ισχυρή υποστήριξη από τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και την επιταχυνόμενη μεταρρυθμιστική δυναμική από το 2019, η οποία έχει οδηγήσει σε ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς και στη διακυβέρνηση, καθώς και στον τραπεζικό τομέα», επισήμανε η Moody’s σε report που αναλύει το σκεπτικό της για να διατηρήσει την αξιολόγηση της χώρας αμετάβλητη.

«Ενώ η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους είναι πολύ υψηλή, η Ελλάδα επωφελείται από μια ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και την ισχυρή οικονομική προσιτότητα του χρέους. Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει γρήγορα από το σοκ της πανδημίας και σημαντικά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ, stable Aaa) μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, το ολοένα και περισσότερο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο», συμπεραίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» τα παρακάτω πιστωτικά πλεονεκτήματα:

· Στιβαρό ιστορικό εφαρμογής ενός απαιτητικού συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

· Πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μέτριες ανάγκες δανεισμού εν μέσω συνεχιζόμενης πιστωτικής στήριξης.

· Πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου από ό,τι οι ομότιμοι σε παρόμοια επίπεδα αξιολόγησης.

Αντίθετα, οι πιστωτικές προκλήσεις είναι:

· Μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου χρέους υπό την προϋπόθεση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

· Διατήρηση της εστίασης στην ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης.

· Συνεχής εστίαση στη βελτίωση της ισχύος του τραπεζικού τομέα.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση ή υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας

Παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης: «Μια παρατεταμένη περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, που θα οδηγήσει σε αντιστροφή της πορείας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις ΑΞΕ, θα ήταν αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα. Ομοίως, μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση στη ζώνη του ευρώ, με πιο έντονο αντίκτυπο στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τις προοπτικές. Μια διαρκής, ουσιαστική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης σε συνδυασμό με μια απότομη επιδείνωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα προκαλούσε μια αρνητική δράση αξιολόγησης», εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης: «Η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, ανεξάρτητα από μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις επόμενες γενικές εκλογές, που θα οδηγήσει σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που θα υπερβαίνουν τις επιδόσεις μας, θα στήριζε μια θετική προοπτική. Περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα θα ήταν επίσης πιστωτικά θετικές», καταλήγει η Moody’s.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v