Με ρεκόρ συμμετοχής ξεκίνησε το… σαφάρι για αποδείξεις-μαϊμού

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμη η εφαρμογή «appodixi», ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταγγελίες καταναλωτών για αποδείξεις-μαϊμού. Το κυνήγι του μπόνους που δίνει η εφορία και πόσοι κατήγγειλαν με ονοματεπώνυμο.

Με ρεκόρ συμμετοχής ξεκίνησε το… σαφάρι για αποδείξεις-μαϊμού

Οι καταναλωτές φαίνεται να «αγκάλιασαν» τη νέα εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων “appodixi” -κατεβαίνει εύκολα από το App Store ή το Google Play Store- και μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες εντόπισαν περισσότερες από 2.000 «ύποπτες» αποδείξεις.

Η εφαρμογή έχει ήδη κατέβει σε περισσότερες από 20.000 κινητές συσκευές και οι καταναλωτές, κυνηγώντας το μπόνους που μπορεί να φτάνει έως και τις 2.000 ευρώ σε περίπτωση επώνυμης καταγγελίας και αποκάλυψης «μαϊμού» απόδειξης ή ταμειακής… σκανάρουν ακατάπαυστα.

Από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι από τις 20.000 σκαναρίσματα, προέκυψαν 2.000 ύποπτες περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Από αυτές, η πλειονότητα (1.150) αφορούσε σε ανώνυμες καταγγελίες και οι 850 σε επώνυμες.

Αυτές οι επώνυμες καταγγελίες, εφόσον οδηγήσουν σε αποκάλυψη φοροδιαφυγής, ανοίγουν τον δρόμο για μπόνους στους καταγγέλλοντες που μπορεί να φτάνει έως και τις 2.000 ευρώ. Παρότι η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμα ψηφιστεί -θα ισχύσει όμως αναδρομικά-, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκάλυψης φοροδιαφυγής η επιβράβευση για τον φορολογούμενο που έκανε την επώνυμη καταγγελία θα μπορεί να φτάνει έως και το δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, με μέγιστο ύψος τις 2.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Οι καταναλωτές αφού κατεβάσουν την εφαρμογή, με το κινητό τους σκανάρουν το QR Code των αποδείξεων που έχουν λάβει για οποιαδήποτε συναλλαγή τους.

Ανάλογα με το εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή «πέτσινη» και ανάλογα με το εάν τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί ή όχι στην ΑΑΔΕ όπως υπάρχει η σχετική υποχρέωση -με πρόστιμα και λουκέτα στην αντίθετη περίπτωση από την 31η Οκτωβρίου-, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

1. Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

2. Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

3. Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί, η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

  • Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  • Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  • Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  • Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Εφόσον η πράξη του αυτή της επώνυμης καταγγελίας οδηγήσει στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής, με διάταξη νόμου η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα με αναδρομική ισχύ στη Βουλή, θα προβλέπεται επιβράβευση του καταναλωτή με χρηματικό έπαθλο ισόποσο του δεκαπλάσιου της αξίας της απόδειξης, με μέγιστο ύψος τις 2.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v