Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις στον προϋπολογισμό για έξτρα μαξιλάρι παροχών το 2023

«Κάβα» μέτρων στήριξης κρατά για το επόμενο έτος η κυβέρνηση, αναπροσαρμόζοντας τους στόχους για πρωτογενές έλλειμμα και πλεόνασμα φέτος και το 2023. Κλείνει ο κύκλος παροχών για το 2022. Τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού.

Κινήσεις στον προϋπολογισμό για έξτρα μαξιλάρι παροχών το 2023

Το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα είναι μικρότερο από 2% του ΑΕΠ που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο και ο προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να «κρατήσει» το έλλειμμα σε χαμηλότερα επίπεδα, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και αφήνοντας στην άκρη την εναλλακτική νέου πακέτου μέτρων στήριξης .

Χθες στο συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα Paolo Fioretti κάλεσε επί της ουσίας την κυβέρνηση να κάνει φέτος «οικονομία» στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο για λήψη μέτρων στήριξης και το 2023. Καλωσορίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, ο P. Fioretti εκτίμησε ότι με πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα, σημειώνοντας πως ίσως χρειάζεται «εξοικονόμηση» δημοσιονομικού χώρου φέτος.

«Αναλαμβάνω τον ρόλο να σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος», δήλωσε χθες σε ομιλία του στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρέλειψε το «με τα σημερινά δεδομένα», φράση την οποία χρησιμοποιούσε τους προηγούμενους μήνες όταν ήθελε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για νέα μέτρα στήριξης, χωρίς να κλείνει και το… παράθυρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών, αυτές τις ημέρες ζυγίζονται όλες οι εξελίξεις ώστε να αποτυπωθεί με τη μέγιστη δυνατή «ασφάλεια» μια δέσμη προβλέψεων για τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας. Χωρίς να είναι ακόμα γνωστό εάν ο στόχος για το φετινό έλλειμμα θα αλλάξει στο προσχέδιο ή στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα είναι τελικά χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ.

Τα περιθώρια για καλύτερες επιδόσεις προκύπτουν από το άλμα της ανάπτυξης σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (το 3,1% αναθεωρείται σε 5,3% σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά η ΤτΕ εκτιμά πως θα φτάσει στο 6%), τη διόγκωση των εσόδων (υπέρβαση 5,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο), αλλά και τον πληθωρισμό. Μισή μονάδα χαμηλότερο έλλειμμα θα έδινε τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, αν ο στόχος παρέμενε στο 2% του ΑΕΠ, «πακέτο» διόλου ευκαταφρόνητο, ιδίως καθώς βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Από την άλλη, δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο για «εκπλήξεις» το 2023.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν μικρές αποκλίσεις και στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2023. Αν για παράδειγμα ο πήχης τεθεί πιο κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ παρά στο 1% όπως είναι ο στόχος, οι αγορές εκτιμάται πως θα αφομοιώσουν την αλλαγή υπό το πρίσμα της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και του εφιαλτικού πληθωρισμού.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v