Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΕΦΚΑ αποκτά Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα

Δύο έργα €81,5 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης φιλοδοξούν να τον μετατρέψουν πραγματικά... σε Ενιαίο Φορέα και μάλιστα απόλυτα ηλεκτρονικό. Τι προβλέπεται για κάθε έργο. Πώς θα εκπέσει το χαρτοβασίλειο του φορέα.

Ο ΕΦΚΑ αποκτά Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα

Σε φάση ενηλικίωσης φαίνεται πως περνά ο ΕΦΚΑ καθώς με δύο έργα-σταθμούς για τη λειτουργία του, συνολικού ύψους 81,5 εκατ. ευρώ, επιδιώκει να απεξαρτηθεί από εξωτερικούς συνεργάτες και παρόχους και να αποκτήσει το δικό του Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Στην πράξη, πρόκειται για δύο έργα που θα μεταμορφώσουν τον e-ΕΦΚΑ σε πραγματικά ηλεκτρονικό (e) και ουσιαστικά ενιαίο (Ε) ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Έχουν, δε, ήδη ενταχθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις. Αν και παρατηρούνται καθυστερήσεις, με κίνδυνο να χαθεί το ορόσημο της 31ης Δεκεμβρίου, στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η συμβασιοποίηση των έργων θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος, με στόχο όχι μόνο να εκδίδονται οι συντάξεις γρήγορα, με τη μικρότερη δυνατή πιθανότητα λάθους, αλλά και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία.

Παράλληλα, θα μπει ένα τέλος στο «χαρτοβασίλειο του ΕΦΚΑ» καθώς εκτιμάται πως δαπανώνται τουλάχιστον 100 εκατ. σελίδες χαρτιού για τη χειρόγραφη διεκπεραίωση υποθέσεων, ενώ θα εξοικονομηθούν πόροι αλλά και χώροι αφού θα αδειάσουν τα χαρτόκουτα με τα εκατομμύρια έγγραφα που σήμερα καταλαμβάνουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες τ.μ. γραφείων, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη και παραγωγικότερη εργασία των υπαλλήλων του φορέα. Έτσι, στην ολοκλήρωση των έργων, 36 μήνες μετά την έγκρισή τους, ο e-ΕΦΚΑ θα έχει αποκτήσει δικό του, ενιαίο και απόλυτα συμβατό με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση πληροφοριακό σύστημα.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη, πρόκειται για ψηφιακές υποδομές-πυλώνες για την ομαλή λειτουργία του φορέα τα επόμενα χρόνια και που η απουσία τους όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούσε σειρά δυσλειτουργιών και παθογενειών με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι σε βάθος τριετίας ο e-ΕΦΚΑ να αποκτήσει τα αναγκαία ψηφιακά όπλα προκειμένου, όπως επισημαίνει ο κ. Bαρβέρης, να επιτύχει καλύτερη οργάνωση, καλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών υποθέσεων 6,5 εκατομμυρίων πολιτών.

Το πρώτο έργο, «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και την Αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ», είναι προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ. Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η ανάπτυξη νέου ΟΠΣ θα καλύπτει πλήρως τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του ταμείου και θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα.

Ειδικότερα, το ΟΠΣ θα καλύπτει την κύρια, την επικουρική ασφάλιση και τις εφάπαξ παροχές και όλες τις λειτουργικές περιοχές (μητρώο, εισφορές, παροχές, συντάξεις), όλες τις ομάδες ασφαλισμένων (μισθωτούς, μη μισθωτούς, αγρότες, δημόσιο) καθώς και τους εργοδότες, το ελεγκτικό έργο (πάταξη εισφοροδιαφυγής), τη βεβαίωση και ρύθμιση οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ και τη διασύνδεση με το σύστημα του ΚΕΠΑ (πιστοποίηση αναπηρίας). Παράλληλα, θα υλοποιηθεί σταδιακά ενιαία και πλήρης βάση της ασφαλιστικής ιστορίας, που θα αποτελεί τη μοναδική πηγή άντλησης στοιχείων για τη διαδικασία απονομής σύνταξης.

Η λειτουργία του ΟΠΣ ΕΦΚΑ θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, υφιστάμενες εφαρμογές και μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης.

Το δεύτερο έργο αφορά την «Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» και έχει προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Στόχος του έργου είναι η ελάχιστη δυνατή χειρωνακτική καταχώρηση στοιχείων, που θα αφορά κυρίως τον έλεγχο και τη διόρθωση πιθανών λαθών, κατά την αυτοματοποιημένη εξαγωγή στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v