Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 2 Νοεμβρίου κρίνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Γιατί το ΣτΕ οδήγησε τη συζήτηση για τις προσφυγές κατά των εξορύξεων στην Κρήτη σε νέα -πέμπτη- παράταση. Ανοιχτό αφήνει ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ το ενδεχόμενο να γίνουν οι σεισμικές ερευνες το χειμώνα του... 2023.

Στις 2 Νοεμβρίου κρίνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Με τις εμπλεκόμενες πλευρές πανέτοιμες να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, εκδικάζεται τελικά στις 2 Νοεμβρίου από το ΣτΕ η προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έδωσε χθες μία μικρή παράταση, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μελέτη του φακέλου που κατέθεσε η πλευρά του Δημοσίου.

Ύστερα από τέσσερις αναβολές, από το 2019, η υπόθεση ήταν να συζητηθεί χθες, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το ΣτΕ επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και για τον λόγο αυτόν έδωσε τη νέα ημερομηνία, με στόχο αυτή τη φορά να εκδικαστεί, κάτι το οποίο επιδιώκουν τόσο το ελληνικό Δημόσιο, όσο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το επόμενο στοίχημα είναι ο χρόνος έκδοσης της απόφασης, που θα κρίνει και τις ενέργειες της κοινοπραξίας ExxonMobil και Helleniq Energy για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Άρης Στεφάτος, μιλώντας στο Euro2day.gr, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την προοπτική να γίνουν τον χειμώνα του 2023. «Οι εργασίες σε όλες τις παραχωρήσεις και στην περιοχή της Κρήτης προχωρούν και η ΕΔΕΥΕΠ συνεργάζεται με τους επενδυτές για την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων», ανέφερε. Για να προσθέσει: «Η πρόοδος των εργασιών είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο λόγω των δυνητικά σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών οφελών που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα μας, αλλά και επειδή η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση ενεργειακής ασφάλειας και χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει τις εσωτερικές πηγές του ενεργειακού εφοδιασμού της».

Ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι «ανυπομονούμε να διευθετήσουμε αυτήν την υπόθεση το συντομότερο δυνατό», αποδίδοντας τη σύντομη αναβολή στη διαδικασία του δικαστηρίου και όχι στην ουσία της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της πλευράς του δημοσίου για το αποτέλεσμα της εκδίκασης, ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ επανέλαβε την πεποίθηση ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. «Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., έχει υιοθετήσει υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας. Όπως έγινε έκδηλο από τη διεξαγωγή του πρόσφατου γύρου γεωφυσικών ερευνών, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, οι ανάδοχοι (σ.σ. η Helleniq Energy) ξεπέρασαν ακόμη κι αυτά τα υψηλά πρότυπα», είπε.

Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2019 οι, WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» κατέθεσαν Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα. Οι λόγοι ακύρωσης που προβάλουν, μεταξύ άλλων, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις αφορούν, στο ανεπαρκές σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες, καθώς και στην ελλιπή εξέταση από τις αρχές σχεδιασμού και αδειοδότησης εναλλακτικών λύσεων ικανών να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Εξαιτίας της προσφυγής αυτής, που πήρε τέσσερις αναβολές έως τις 5 Οκτωβρίου και μία ακόμη χθες, ως τις 2 Νοεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα η κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε αρχικά και η TotalEnergies, να εμφανίζεται εντελώς απρόθυμη να εμπλακεί στις έρευνες της Κρήτης. Η γαλλική εταιρία αποχώρησε τελικά από την κοινοπραξία φέτος την Άνοιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v