Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες για τον «πάγο» του ΣτΕ στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Η απόφαση του Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πού θα δοθούν οι νέες μάχες στην Ολομέλεια. Γιατί οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θεωρούν ότι δικαιώθηκαν. Τι υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας.

Κόντρες για τον «πάγο» του ΣτΕ στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκε, λόγω σπουδαιότητας, η αίτηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην ACS, για ακύρωση της υπουργικής απόφασης που αφορά τη λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών.

Πρόκειται για απόφαση που καθόριζε τη διαδικασία εγγραφής παλαιών και νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο, αλλά και τις συνέπειες που θα είχε, από 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, η μη εγγραφή των σωματείων σε αυτά, όπως η μη δυνατότητα συλλογικής εκπροσώπησης και κατά συνέπεια υπογραφής Σύμβασης Εργασίας.

Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ δέχεται πως η απόφαση δεν είναι αντισυνταγματική, διατυπώνει όμως την άποψη ότι οι στόχοι δημοσίου συμφέροντος δεν πρέπει να επιδιώκονται με ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, ή δικαιώματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πλέον, τον λόγο έχει η Ολομέλεια, με τα συνδικάτα να θεωρούν ότι έχουν πετύχει μια πρώτη νίκη και το υπουργείο Εργασίας να σημειώνει πως η απόφαση του ΣτΕ δεν θίγει τον νέο θεσμό του ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του παρά μόνο επιμέρους ζητήματα λειτουργίας και να ξεκαθαρίζει ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του Μητρώου.

Το ΕΚΑ, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ΓΕΜΗΣΟΕ καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, ενώ ταυτόχρονα προσβάλλουν το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνει το ΕΚΑ, στην πράξη, η αναστολή σειράς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (διαπραγμάτευσης και υπογραφής ΣΣΕ, προστασίας από απόλυση και μετάθεση, συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς κ.λπ.), από μόνο το γεγονός ότι δεν καταχωρήθηκε έστω και ένα στοιχείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ, θεωρήθηκε από το Δικαστήριο ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ. 1 του Συντάγματος.

Επίσης διαπιστώνεται αντίθεση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, με την παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων (όπως της συμμετοχής σε συνδικαλιστική οργάνωση, ή της καταχώρησης των πρακτικών διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ηλεκτρονικών ψήφων).

Από το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνεται ότι θα καταθέσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Υποστηρίζει ότι ο πυρήνας της λειτουργίας του ΓΕΜΗΣΟΕ δεν αμφισβητείται από την απόφαση και σημειώνει πως θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΓΕΜΗΣΟΕ είναι μια μεταρρύθμιση που προάγει τη διαφάνεια, τη δημοκρατική λειτουργία και την αντιπροσωπευτικότητα στον συνδικαλισμό. Όσο για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εκτιμά πως δεν θίγει τον νέο θεσμό του ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του. «Μόνο επιμέρους ζητήματα λειτουργίας θίγονται στην εν λόγω απόφαση του Δ’ Τμήματος και παραπέμπονται προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v