Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντός Δεκεμβρίου τα ραβασάκια ΕΦΚΑ για «παράλληλη ασφάλιση»

Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης για όσους είναι ταυτόχρονα μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Τι αναφέρει το ενημερωτικό μήνυμα του ΕΦΚΑ. Σε δόσεις οι πληρωμές. Ποιους αφορούν.

Εντός Δεκεμβρίου τα ραβασάκια ΕΦΚΑ για «παράλληλη ασφάλιση»

Κατέφθασαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε χιλιάδες ασφαλισμένους που εκτός από την ιδιότητα του μισθωτού, έχουν παράλληλα και αυτή του ελεύθερου επαγγελματία, με την διοίκηση του ΕΦΚΑ να εκτιμά πως ίσως και εντός του Δεκεμβρίου να καταφθάσουν και τα πρώτα «ραβασάκια» με την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2021.

Η διαδικασία αφορά περίπου 250.000 «παράλληλα ασφαλισμένους» και η αρχή έγινε με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του οποίου γνωστοποιείται ότι ξεκινάει η διασταύρωση των στοιχείων. Στη συνέχεια, θα γίνει και η εκκαθάριση προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν επιπλέον εισφορές. Βέβαια, από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπολογίζεται πως περίπου 50.000 εξ αυτών θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές, σε 6 ή και περισσότερες δόσεις.

Στο μήνυμα, ο ΕΦΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2021 μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι»). Και επισημαίνει πως «εκτελούνται εργασίες επεξεργασίας των στοιχείων μηνιαίων εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με την ανάρτηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ ειδοποιητηρίου εκκαθάρισης των εισφορών 2021 με το αποτέλεσμα αυτής το οποίο μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό».

Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι χρεωστικό το οφειλόμενο ποσό θα αναζητηθεί σε μηνιαίες δόσεις των οποίων οι καταληκτικές ημερομηνίες εμπρόθεσμης καταβολής θα αναγράφονται στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης.

Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας δεν είναι χρεωστικό (πιστωτικό ή μηδενικό), οι ασφαλισμένοι θα ενημερωθούν για την διαδικασία επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων, μετά βέβαια, από συμψηφισμό τους με τυχόν υπάρχουσες οφειλές. Τα πιστωτικά ποσά προς επιστροφή θα καταβληθούν στο δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Προσοχή. Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) μπορούν άμεσα, να ενημερώσουν το συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να λάβουν την πιθανή επιστροφή.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όποιος μισθωτός το 2021 πλήρωνε, μαζί με τον εργοδότη του, πάνω από 252 ευρώ/μήνα για εισφορές δεν θα δει χρεωστικό ειδοποιητήριο, καθώς δεν υποχρεούται να πληρώσει επιπλέον εισφορά λόγω της παράλληλης με τη μισθωτή, ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας. Αντίθετα, όποιος, ως μισθωτός, πλήρωνε μηνιαίως, μαζί με τον εργοδότη του, κάτω από 252 ευρώ/μήνα θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τη διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν για τη μισθωτή απασχόληση και των 252 ευρώ/μήνα που αντιστοιχούν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v