Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ευάλωτα

«Δεν φαίνεται καμία τάση μετριασμού στις τιμές προς το παρόν», τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια διάσταση ανάμεσα στις τιμές στο ράφι και στις τιμές παραγωγού.

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ευάλωτα

Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο διαπιστώνει το ΙΟΒΕ, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του 13ο Συνέδριο ΙΕΛΚΑ «The agile retail Era: Doing business in extreme environment» που πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Ο κ. Νίκος Βέττας εκτός από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι επενδύσεις και το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους στάθηκε στον πληθωρισμό και στο πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά στις αυξήσεις τιμών.

Όπως είπε ότι στη χώρα το τελευταίο διάστημα έχουμε εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό, το 1/3 εκ του οποίου προέρχεται από τις αυξήσεις στην ενέργεια και το υπόλοιπο από τις ευρύτερες αυξήσεις.

«Αυτό πρέπει να προβληματίσει γιατί τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ευάλωτα», ανέφερε σημειώνοντας πως «το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν έχει τη δυνατότητα να θερμανθεί επαρκώς στα χρόνια της κρίσης ήταν 1 στα 3, ποσοστό το οποίο έχει πέσει κάτω 1 στα 5 αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη». Ανέφερε δε ότι η κατανάλωση δεν έχει πολλές οδούς διαφυγής όταν τα νοικοκυριά είναι εξαιρετικά πιεσμένα.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ σημείωσε πως η δαπάνη για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, η οποία το 2009 είχε φθάσε στα 26,5 δις. ευρώ, συρρικνώθηκε μέσα στην κρίση και στα μνημόνια ενώ έχει αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.

Αναφερόμενος στις τιμές, ο κ. Βέττας είπε «δεν φαίνεται καμία τάση μετριασμού στις τιμές προς το παρόν» επισημαίνοντας παράλληλα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια διάσταση ανάμεσα στις τιμές στο ράφι και στις τιμές παραγωγού, με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται λιγότερο έντονα από τις τιμές λιανικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην Ευρώπη -σημαντικό ποσοστό των προϊόντων που καταναλώνονται στη χώρα είναι εισαγόμενα- οι τιμές παραγωγού τρέχουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις τιμές στην Ελλάδα και αυτό εξηγεί και γιατί οι λιανικές τιμές κληρονομούν αυτή την αύξηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v