Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεδίκογλου: Στόχος μας η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υδατοκαλλιεργειών

Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι οι υδατοκαλλιέργειες είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών και στην τόνωση των τοπικών οικονομιών.

Κεδίκογλου: Στόχος μας η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υδατοκαλλιεργειών

Τον Εθνικό Στρατηγικό στόχο για την ενίσχυση των υδατοκαλλιέργειών ανέπτυξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου κατά την ομιλία του στη Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP). Όπως είπε «το στρατηγικό μας σχέδιο προβλέπει μέση ετήσια ανάπτυξη 3% έως το 2025 και 5% μέση ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 2025 και 2030» είπε ο κ. Κεδίκογλου σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη συνδέεται επίσης με τη δημιουργία 10% επιπλέον θέσεων εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την ανάπτυξη άλλων τύπων υδατοκαλλιέργειας, όπως τα φύκη».

Αναφέρθηκε στους πυλώνες του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, όπως ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, είναι η ανάπτυξη μέσω υλοποίησης ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, η περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του κλάδου καθώς και η ενίσχυση της καινοτομίας, της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του. Σχετικά με τη χώρα μας ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι οι υδατοκαλλιέργειες είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών και στην τόνωση των τοπικών οικονομιών.

Στάθηκε στον εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου καθώς όπως είπε «το 80% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες, συμβάλλοντας θετικά στην οικονομία και στο εμπορικό ισοζύγιο». Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές λειτουργικές προκλήσεις, με πιο σημαντική την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και δεσμεύτηκε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v