Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τι σηματοδοτεί το φρένο στο ελληνικό ΑΕΠ

Γιατί η ελληνική οικονομία, μετά από οκτώ τρίμηνα διαδοχικής επέκτασης σε τριμηνιαία βάση, κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο 2022. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας και οι συγκρίσεις με τα προ πανδημίας επίπεδα, σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

Eurobank: Τι σηματοδοτεί το φρένο στο ελληνικό ΑΕΠ

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τους εθνικούς λογαριασμούς για το τρίτο τρίμηνο 2022. Η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022 χαρακτηρίστηκε:

  1. Πρώτον, από επίμονα υψηλό πληθωρισμό, με τη μέση ετήσια μεταβολή του ΕνΔΤΚ να διαμορφώνεται στο 11,5%, από 10,4% το δεύτερο τρίμηνο 2022 και 6,6% το πρώτο τρίμηνο 2022.
  2. Δεύτερον, από τη συνέχιση των γεωπολιτικών αναταραχών στο μέτωπο Ουκρανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διεθνές εμπόριο και τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
  3. Τρίτον, από τις προοπτικές συγχρονισμένης πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
  4. Τέταρτον, από τη σταδιακή επιβράδυνση της μεταπανδημικής -εκρηκτικής στην αρχή- διάθεσης για κατανάλωση.
  5. Πέμπτον, από την απόσυρση πολλών δημοσιονομικών μέτρων κατά της πανδημίας και από την εισαγωγή νέων κατά της ενεργειακής κρίσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τους προαναφερθέντες παράγοντες, η ελληνική οικονομία μετά από 8 τρίμηνα συνεχούς επέκτασης σε τριμηνιαία βάση, κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο 2022.

Αναλυτικά, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ήτοι η αξία σε αγοραίες τιμές των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγει μια οικονομία σε μια χρονική περίοδο (τρίμηνο, εξάμηνο και έτος), μειώθηκε ελαφρά σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5%, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 2,8%, ρυθμός αρκετά βραδύτερος σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2022 (7,1%). Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ανήλθε στο 5,9%, υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρωζώνης (4,0%).

Τέλος, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο 2022 ήταν υψηλότερο κατά 3,6% (2,2% στην Ευρωζώνη), παρά ταύτα σε σύγκριση με την κορυφή του προηγούμενου οικονομικού κύκλου (δεύτερο τρίμηνο 2007, €63,4 δισ.) παρέμεινε μικρότερο κατά 25,1%.

* Δείτε όλη την ανάλυση πίνακες και γραφήματα στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v