Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ. Βενιζέλος: Εκλεισε το 2022 με αρνητική απόκλιση 11,1% έναντι του 2019

Πάνω από 22,7 εκατ. ταξιδιώτες διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ο Δεκέμβριος ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας του έτους, μετά τον Οκτώβριο.

Ελ. Βενιζέλος: Εκλεισε το 2022 με αρνητική απόκλιση 11,1% έναντι του 2019

Το χαμένο έδαφος των τελευταίων δύο ετών, κατά τα οποία πρωταγωνίστησε η πανδημία του κορωνοϊού, κατάφερε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό ως προς την επιβατική κίνηση ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τις «απουσίες» σημαντικών για τον ελληνικό τουρισμό αγορών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία να αφήνουν τελικά το αποτύπωμά τους στα τελικά νούμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, η κίνηση από το εξωτερικό για το 2022 διαμορφώθηκε στο -13,9% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ποσοστό που οφείλεται κατά βάση στη μεγάλη υστέρηση που καταγράφηκε τους πρώτους 4 μήνες του έτους, κατά τους οποίους η πτώση κυμαινόταν μεταξύ 20% και 50% συγκριτικά με το 2019. Σε σχέση με το 2021, πάντως, ο αριθμός των ταξιδιωτών από το εξωτερικό σχεδόν διπλασιάστηκε και ξεπέρασε τα 15,3 εκατ.

Σε ετήσια βάση, η ψαλίδα σε επίπεδο επιβατικής κίνησης περιορίστηκε στο -11,1% σε σχέση με το 2019 και πάνω από 22,7 εκατ. ταξιδιώτες διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ως προς την κίνηση εσωτερικού, καταγράφηκε μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2019, με 7,3 εκατ. ταξιδιώτες να ταξιδεύουν από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Σε μηνιαία βάση, ο Δεκέμβριος ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας του έτους, σε ποσοστιαίο επίπεδο, για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μετά τον Οκτώβριο, ο οποίος έκλεισε στο μείον 0,5% σε σχέση με το 2019. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου σημείωσε πτώση 3% συγκριτικά με τα προ πανδημικά επίπεδα και ανήλθε σε 1,6 εκατ. ταξιδιώτες, με την κίνηση εσωτερικού να καταγράφει τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών, με άνοδο 7,9% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα, η κίνηση εξωτερικού διαμορφώθηκε σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με τον Νοέμβριο, ωστόσο, παρέμεινε στο μείον 7,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σε επίπεδο πτήσεων, συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός τους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 213 χιλιάδες περίπου, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 34,2% σε σχέση με το 2021 και πτώση της τάξης του 5,4% σε σχέση με το 2019. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2021 κατά 30,9% και 37,1% αντίστοιχα. Οι εγχώριες πτήσεις ξεπέρασαν επίσης και τα επίπεδα του 2019 κατά 2,9%, ωστόσο, οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 11,4%.

Σε ό,τι αφορά τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των πτήσεων για δεύτερη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού σημείωσε θετικό πρόσημο και βρέθηκε στο συν 0,2% σε σχέση με το 2019. Για πρώτη φορά καταγράφηκε διψήφιο ποσοστό αύξησης των πτήσεων εσωτερικού, που διαμορφώθηκε στο 12,3% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού παρέμειναν μειωμένες κατά 7,2%.

Η παράμετρος της Κίνας

Και μπορεί οι επιδόσεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να παραπέμπουν σταδιακά σε εποχές πριν από την πανδημία και η Air China να ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες ημέρες ξανά τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης, ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί σε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για τα μέτρα που λαμβάνονται ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς των αερομεταφορών αντιτίθενται στα μέτρα και στις συστάσεις που συμφωνήθηκαν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την επίδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Πάντως, σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας Covid-19 στην Κίνα και την αντιμετώπισή της, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα προληπτικά μέτρα που προτείνονται, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους και η πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v