Στο στόχαστρο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» η κινεζική αγορά

Η αγορά της Κίνας ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2013-2019, καταγράφοντας αύξηση 166%, όταν ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός ανάπτυξης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διαμορφώθηκε στο 104%.

Στο στόχαστρο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» η κινεζική αγορά

Την επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα σηματοδοτούν η έναρξη των απευθείας πτήσεων της Air China μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο -σε συνέχεια του δρομολογίου Αθήνα-Πεκίνο, που ξεκίνησε το 2017, και η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης λόγω της πανδημίας.

Παρά τα μέτρα, μάλιστα, που λαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ζήτηση για το δρομολόγιο Αθήνα - Σαγκάη δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν. Αντιθέτως, όπως επεσήμαναν υψηλόβαθμα στελέχη της Air China, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης, είναι πιο ισχυρή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στην Κίνα, στην την Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε συστάσεις για αρνητικό τεστ 48 ωρών, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βγει η σχετική ΝΟΤΑΜ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Κατά των περιορισμών που θέτουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα τέθηκε από την πλευρά του ο Κινέζος Πρέσβης, Σιάο Τζουντσένγκ, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αφού η μετάλλαξη που έχει προκαλέσει έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα υπάρχει ήδη στην Ευρώπη.

Η κινεζική αγορά, πάντως, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις τρεις κορυφαίες (μαζί με την αμερικανική και τη ρωσική) σε επίπεδο δαπανών στα καταστήματα του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μάλιστα, από το 2013 έως το 2019 η κινεζική αγορά κατέγραψε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και από το ίδιο το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Είναι ενδεικτικό ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η κινεζική ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καταγράφοντας αύξηση 166%, όταν ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός ανάπτυξης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διαμορφώθηκε στο 104%, ενώ από το 2018 μπήκε στις 20 κορυφαίες αγορές για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το 2019 αναρριχήθηκε στη 15η θέση.

H απευθείας σύνδεση της Ελλάδας με την Κίνα το 2017 έδωσε ώθηση στην ταξιδιωτική κίνηση από την αγορά της Ασίας και διπλασίασε τη δυναμική της μέσα σε διάστημα 2 ετών.

«Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την Κίνα είναι ένα εγχείρημα που είχε ξεκινήσει το 2020, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο ανακόπηκε κι επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο. Από το 2017, όταν και ξεκίνησαν και οι απευθείας πτήσεις με τη χώρα της Ασίας, η κινέζικη αγορά διπλασιάστηκε το 2019 για το αεροδρόμιο της Αθήνας», τόνισε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Σε επίπεδο αφίξεων, το 2019, την τελευταία χρονιά «κανονικότητας», ο αριθμός των ταξιδιωτών από την Κίνα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανήλθε σε 217.600, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 22% έναντι του 2018 ως προς τις απευθείας συνδέσεις και αντίστοιχη άνοδο κατά 21% στις συνδέσεις με ενδιάμεσο σταθμό.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, το 81% των Κινέζων ταξιδεύει στην Ελλάδα για αναψυχή, το 16% για επαγγελματικούς λόγους και το 3% για να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες κλείνουν τα εισιτήρια και τα πακέτα τους τρεις μήνες περίπου πριν από την ημέρα έναρξης του ταξιδιού τους και η μέση διάρκεια παραμονής υπολογίζεται στις 11 ημέρες.

Αντίστοιχα, οι Έλληνες που επιλέγουν την Κίνα, ταξιδεύουν στη συγκεκριμένη χώρα σε ποσοστό 79% για επαγγελματικούς λόγους και σε ποσοστό 19% για διακοπές, με μέσο όρο διαμονής 1 μήνα. Βέβαια, οι Έλληνες, εν αντιθέσει με τους Κινέζους, κλείνουν τα πακέτα τους μόλις 27 ημέρες περίπου πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v