Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται η δυναμικότητα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB

Ο αγωγός IGB θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της Σερβίας. Προς αύξηση χωρητικότητας και ο αγωγός TAP. Πώς θα στέλνει πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη το Αζερμπαϊτζάν.

Αυξάνεται η δυναμικότητα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB

Η Σερβία θα είναι η επόμενη χώρα που θα εξυπηρετείται μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB. Προς τούτο η ICGB, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό, θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις προκαταρκτικές ενέργειες, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του IGB νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ICGB δρομολογεί στο επόμενο διάστημα την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας (feasibility study) και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει και market test, για την αύξηση της δυναμικότητας του IGB από τα 3 bcm, σήμερα, στα 5 bcm στα τέλη του 2023.

Το ενδιαφέρον νέων χρηστών για τον αγωγό θεωρείται δεδομένο. Πρώτον, κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους. Η Σερβία θα προμηθεύεται αζέρικο αέριο που θα έρχεται μέσω TAP και στη συνέχεια, μέσω IGB, θα περνά στο δίκτυο της Βουλγαρίας και από εκεί στη Σερβία.

Η συγκεκριμένη χώρα θα προμηθεύεται 1,4 bcm αέριο σε ετήσια βάση. Η μελέτη σκοπιμότητας θα καταδείξει και τις αναγκαίες, μικρής κλίμακας, επενδύσεις που θα κάνει η ICGB σε συνεργασία με τον TAP, για την ενίσχυση της πίεσής του.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ «τρέχει» και την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή (3η μονάδα), με στόχο να εξυπηρετηθεί η διαμετακόμιση ποσοτήτων LNG από τα FSRU της Αλεξανδρούπολης προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω IGB, αλλά και για την αμφίδρομη λειτουργία του TAP. Η τρίτη μονάδα συμπίεσης προβλέπεται να είναι έτοιμη το 2025.

Δεύτερον, αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον από εγχώριους traders που χρησιμοποιούν τον IGB για εμπορία αερίου στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, νέοι shippers κάνουν εγγραφή για μεταφορά ποσοτήτων αερίου στις γειτονικές χώρες, που φθάνουν στην Ελλάδα μέσω της Ρεβυθούσας. Να θυμίσουμε ότι η ICGB έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την αμερικανική Linden Energy, των Πομπέο και Μπράιζα.

Τρίτον, έχει ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου η προμήθεια με αέριο μέσω του IGB των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην επικράτεια του Δήμου Kardzhali της Βουλγαρίας, ύστερα από σχετική συμφωνία που υπογράφηκε με τη βουλγαρική εταιρεία Citygas Gas Bulgaria EAD, η οποία είναι αδειοδοτημένος διαχειριστής διανομής αερίου στην περιοχή αυτή.

Αύξηση για TAP και το… πρασίνισμα του Αζερμπαϊτζάν

Δύο σημαντικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έβγαλαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Στην 9η υπουργική συνάντηση για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε ο διπλασιασμός των ποσοτήτων αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη μέσω του TANAP και του TAP. Ο στόχος είναι μέχρι το 2027 να διακινούνται περί τα 25 bcm από 11,4 bcm που μεταφέρθηκαν το 2022, από τα οποία περί τα 3 bcm απορρόφησε η χώρα μας.

Ο TAP, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνει έτοιμος για την αύξηση της δυναμικότητάς του, ωστόσο, για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνουν ορισμένες νέες υποδομές στη διαδρομή του, για την υλοποίηση των οποίων η διοίκηση του αγωγού αναζητά χρηματοδότηση.

Πρόσφατα, πάντως, έγινε γνωστή η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του TAP, που προέκυψε μετά την πώληση του μεριδίου της ελβετικής Axpo (5%) στους δύο υφιστάμενους μετόχους, Enagas και Fluxys. Οι τελευταίοι θα έχουν πλέον από 20% στον TAP, όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι, BP, Socar και Snam.

Στο Μπακού, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε παράλληλα και η 1η συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Πράσινη Ενέργεια (Green Energy Advisory Council). Το Αζερμπαϊτζάν φιλοδοξεί, λένε οι πληροφορίες, να αξιοποιήσει τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να προμηθεύει την Ευρώπη και με «πράσινη» ενέργεια.

Τα πρώτα σχετικά έργα, υπεράκτια αιολικά στην Κασπία Θάλασσα και φωτοβολταϊκά πάρκα, έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται, για να δώσουν αρχικά περί τα 3-4 GW, με στόχο σταδιακά να γίνουν επενδύσεις για 25 GW.

Η ενέργεια αυτή σχεδιάζεται να διοχετεύεται στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με έξοδο στη Ρουμανία. Η προοπτική να γίνει πραγματικότητα ο στόχος αυτός, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πιστοποιήθηκε από το γεγονός ότι στη συνάντηση συμμετείχαν με εκπροσώπηση σε υψηλότατο επίπεδο η Γεωργία και η Ρουμανία, που έδωσαν τη συναίνεσή τους για τη διέλευση, αρχικά, του υπέργειου αγωγού (μέσω της Γεωργίας που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν) και της Ρουμανίας (για την έξοδο του καλωδίου).

Παρατηρητές στην ίδια συνάντηση ήταν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και «πράσινοι» φορείς από την Ευρώπη, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το project αυτό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της Ε.Ε. και από 16 χώρες, μεταξύ αυτών, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v