Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει τα χαρτιά της για νέο κύκλο παροχών η κυβέρνηση

Ερχεται νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και... bonus στους συνταξιούχους που έμειναν εκτός αυξήσεων. Ποιες αλλαγές προωθούνται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ανοίγει τα χαρτιά της για νέο κύκλο παροχών η κυβέρνηση

Στο επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τον τελευταίο κύκλο παροχών πριν τις εκλογές, με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την ερχόμενη Τετάρτη να «κλειδώνουν» το μέγεθος της παρέμβασης και το ακριβές πλήθος των δικαιούχων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι, εφόσον υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος, να καλυφθεί με κλιμακωτές παροχές το σύνολο των 900.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που έμειναν «απέξω» στην πρώτη μετά από δώδεκα χρόνια αύξηση των αποδοχών τους με έως 7,75%.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη βάλει στην περίμετρο των δικαιούχων τους 140.000 συνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν ούτε αυξήσεις, ούτε το επίδομα των 250 ευρώ, αλλά ούτε και είδαν κάποιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η περίμετρος των δικαιούχων να διευρυνθεί καταλυτικά, φτάνοντας ακόμα και τις 900.000 δικαιούχων εάν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η νέα δέσμη παροχών καθώς και οι διατάξεις με τις οποίες θα ανοίγουν εκ νέου υπό προϋποθέσεις οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όσους τις έχασαν στη σκιά της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων, θα περιγράφονται σε τροπολογία η οποία αναμένεται να προστεθεί στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων που διεκδικούνται από το δημόσιο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα , ενσωματώνοντας και τις νέες διατάξεις για την βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού τις οποίες φωτογράφισε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, όσοι χρωστούν περισσότερα από 10.000 ευρώ για τραπεζικό δάνειο χωρίς άλλες οφειλές και μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τον εξωδικαστικό, εντάσσονται στις ευνοϊκές διατάξεις – εφόσον πληρούν τα λοιπά κριτήρια- για ρύθμιση των χρεών τους σε έως 240 μηνιαίες δόσεις ενώ στον εξωδικαστικό εντάσσονται πλέον και οι οφειλές υπέρ τρίτων οι οποίες εισπράττονται από την ΑΑΔΕ, όπως για παράδειγμα οι οφειλές σε Δήμους.

Οι εν λόγω διατάξεις ορίζουν απαλοιφή περιορισμού ποσοστού 90%, για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες με μια μόνον οφειλή (άνω των 10.000 ευρώ) ενώ άλλη διάταξη ορίζει τη δυνατότητα υπαγωγής των οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση (π.χ. οφειλές προς δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ).

Με τις νέες διατάξεις άλλωστε, θα ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα μειώνεται το επιτόκιο της ρύθμισης οφειλών μέσω εξωδικαστικού στην εφορία και τα ασφαλιστικά από κυμαινόμενο Euribor +5% σε σταθερό 3% αλλά και για την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης ως προς τις οφειλές του Δημοσίου στον εξωδικαστικό.

Παράλληλα προωθούνται:

  • Διεύρυνση πεδίου εφαρμογής εξωδικαστικού, ώστε να εντάσσονται και νομικά πρόσωπα που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, αλλά έχουν οικονομική δραστηριότητα (π.χ. Ορφανοτροφείο Βόλου).
  • Δυνατότητα του οφειλέτη να ζητήσει τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής στην πρόταση ρύθμισης υπό προϋποθέσεις (οι δόσεις του συνόλου των ενήμερων ή ρυθμισμένων και ενήμερων οφειλών του να μην αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% από τη δόση που προκύπτει για αυτές από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού).
  • Διευκρίνιση αναφορικά με το τι θεωρείται οριστική υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και ότι εκκινούν οι έννομες συνέπειες που σχετίζονται με τον εξωδικαστικό από την οριστική υποβολή.
  • Υποχρέωση αιτιολόγησης μη συναίνεσης τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Οι λόγοι μη συναίνεσης θα γνωστοποιούνται από τους συλλογικούς φορείς των χρηματοδοτικών φορέων και θα αναρτώνται στην πλατφόρμα.
  • Θα τεκμαίρεται η συναίνεση στη σύμβαση αναδιάρθρωσης του χρηματοδοτικού φορέα για τον οποίο το υπολογιστικό εργαλείο υπολογίζει μηδενικό ποσό ανάκτησης στο σενάριο ρευστοποίησης.
  • Τροποποίηση διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς, έτσι ώστε να εκκινεί μετά τη διαδικασία του εξωδικαστικού και αφού έχει ρυθμίσει διμερώς με το δημόσιο.
  • Διαγραφή σύμφωνης αιτιολογημένης γνώμης διαχειριστή αφερεγγυότητας ως προς τη συμμετοχή του Δημοσίου καθότι τα στοιχεία της πρότασης ρύθμισης προκύπτουν αυτόματα από τον αλγόριθμο.
  • Δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού για τη λήψη βεβαίωσης οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το δημόσιο για κάθε νόμιμη χρήση.
  • Μεταβατική διάταξη ώστε να μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση στον εξωδικαστικό όσοι δεν είχαν παραιτηθεί έγκαιρα από τον προηγούμενο (ν. 4469/2017) και όσοι έχουν οφειλές υπερ τρίτων εντός 2 μηνών από την έναρξη ισχύος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v