Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% το 2023, πονοκέφαλος οι τιμές τροφίμων

Στο 5,5% η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις. Πού βάζει για φέτος τον πήχη για τον πληθωρισμό. Το μήνυμα ενόψει της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% το 2023, πονοκέφαλος οι τιμές τροφίμων

Η ελληνική οικονομία κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός είχε αντίκτυπο στο δεύτερο μισό της χρονιάς, επισημαίνει η Κομισιόν. Ωστόσο θεωρεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει αξιοσημείωτη στήριξη στην οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα μετρίασαν τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Συνολικά το ΑΕΠ εκτιμάται ότι ανέβηκε κατά 5,5% το 2022.

Η μείωση του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού αναμένεται σταδιακά να περιορίσει το βάρος στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να παραμείνει ο βασικός οδηγός για τη διεύρυνση των επενδύσεων, εν μέρει αντισταθμίζοντας την αδυναμία εταιρικών επενδύσεων εξαιτίας της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Με το εξωτερικό περιβάλλον σταδιακά να βελτιώνεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητα το 2024. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να αυξηθούν τόσο φέτος όσο και το 2024. Συνολικά το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος και 2,2% το 2024.

Ο πληθωρισμός ενέργειας περιορίστηκε μετά την κορύφωση του Σεπτεμβρίου του 2022 και συνολικά ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί εξαιτίας της μείωσης των τιμών ενέργειας και την αλλαγή βάσης.

Ωστόσο, επισημαίνει η Κομισιόν, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αναμένεται να αποδειχτεί πιο ανθεκτικός, δεδομένης της χρονικής διαφοράς της μετακύλισης του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή τροφίμων. Μετά από ένα μέσο όρο 9,3% το 2022, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 4,5% το 2023 και στο 2,4% το 2024.
Η έκθεση επισημαίνει ότι στα παραπάνω δεν έχει λάβει υπόψη την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς δεν έχει γνωστοποιηθεί το ποσοστό.

Τα αρνητικά ρίσκα για την οικονομία σχετίζονται με τον πιθανό αντίκτυπο γεωπολιτικών εντάσεων στον διεθνή τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι «ανοδικοί» κίνδυνοι σχετίζονται με το ποσοστό της προαναφερθείσας αύξησης του κατώτατου μισθού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v