Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στα πλοκάμια της πολυκρίσης η παγκόσμια οικονομία

Γεωπολιτική, ενέργεια, βιομηχανική πολιτική, δημοσιονομική επέκταση, πληθωρισμός, επιτόκια και χρέος. Τι σηματοδοτεί η επανεκκίνηση της Κίνας. Ποιες είναι οι προοπτικές των κλάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας.

Alpha Bank: Στα πλοκάμια της πολυκρίσης η παγκόσμια οικονομία

Βρισκόμαστε ενόψει μιας περιόδου στασιμοπληθωρισμού δύσκολα προβλέψιμης διάρκειας, επί του παρόντος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα, επιδεινώνοντας έτσι την επισιτιστική ανασφάλεια και τη φτώχεια, αναφέρει μεταξύ άλλων η νέα έκδοση «Παγκόσμια Οικονομία 2023» της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, η οποία περιλαμβάνει τις κάτωθι ενότητες:

  1. Γεωπολιτική, Ενέργεια και Βιομηχανική Πολιτική: Πλοήγηση σε αχαρτογράφητα ύδατα
  2. Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας: Tο μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός του 2023;
  3. H δημοσιονομική επέκταση της τελευταίας τριετίας και η αυστηριοποίηση της νομισματικής πολιτικής
  4. Ο υψηλός πληθωρισμός συμπιέζει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ και η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος θα συμπιέσει τον πληθωρισμό
  5. Είναι αναπόφευκτη η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής μεγέθυνσης το 2023;
  6. Oι προοπτικές των κλάδων

Στη δεκαετία που ξεκίνησε το 2020, οι τρεις διαδοχικές κρίσεις -πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία- αποτελούν κομβικά γεγονότα που αλλάζουν τον κόσμο. H λέξη permacrisis έγινε η λέξη της περασμένης χρονιάς για το Collins Dictionary.

Ο όρος αυτός σηματοδοτεί το έναυσμα μιας μακράς περιόδου αστάθειας και αβεβαιότητας, σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, όπως και με άλλες ιστορικές κρίσεις, ο κίνδυνος, σήμερα, πηγάζει από την απότομη αλλαγή του παγκόσμιου status quo. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του permacrisis, που τη διαφοροποιεί από άλλες κρίσεις του παρελθόντος, είναι η συσσώρευση και η αλληλοεπίδραση παλαιών και νέων απειλών: η ενεργειακή κρίση που αφορά σε διάφορα προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακας, ηλεκτρική ενέργεια), η επισιτιστική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις για τη διασφάλιση φυσικών πόρων.

Αυτές οι συνθήκες έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο: ο αυξημένος γεωπολιτικός ανταγωνισμός καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη συνεργασία που απαιτείται μεταξύ των κρατών, ώστε να επιλυθούν τα νέα προβλήματα, ενώ το επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί περαιτέρω τις γεωπολιτικές εντάσεις. Παράλληλα, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση επιταχύνουν την εφαρμογή ώριμων τεχνολογικών εφαρμογών τόσο στην ψηφιακή οικονομία, όσο και στη χημική μηχανική και την περιβαλλοντολογία.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και διαγράμματα στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v