Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ιδρώνουν» μπροστά στις αυξημένες εισφορές ασφάλειας τέσσερις στους 10 βιοτέχνες

Μειωμένο τζίρο καταγράφουν πέντε στους 10 επιχειρηματίες. Πώς αντιμετωπίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οικονομικό Βαρόμετρο ΒΕΘ.

«Ιδρώνουν» μπροστά στις αυξημένες εισφορές ασφάλειας τέσσερις στους 10 βιοτέχνες

Σε άγος εξελίσσεται για 4 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης ο νέος χάρτης των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, βάσει του οποίου προκύπτει για τους ελεύθερους επαγγελματίες αύξηση κατά 9,6% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Την ίδια ώρα 1 στους 10 δηλώνει πως θα επιλέξει κατώτερη ασφαλιστική κλίμακα προκειμένου να κατορθώσει να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο οικονομικό βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Οι οικονομικό βαρόμετρο διενεργήθηκε ηλεκτρονικά από την εταιρεία Interview σε 365 επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «από τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκαν οι εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 9,6%. Τι ισχύει για εσάς;» το 41% απάντησε πως θα συνεχίσει να πληρώνει όπως πλήρωνε, το 40% πως θα συνεχίσει να πληρώνει, αλλά θα δυσκολευτεί, το 13% πως θα κατέβει ασφαλιστική βαθμίδα και το 6% πως δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αύξηση.

Αναφορικά με το νέο αυξημένο κατώτατο μισθό που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους το 40,6% των συμμετεχόντων απάντησε πως μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση, το 24,8% δήλωσε πως η επιχείρηση του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ το 34,6% είπε πως δεν αφορά την επιχείρηση του.

Θετικά κρίνει το mydata (διαβίβαση παραστατικών) της ΑΑΔΕ, το 57% χαρακτηρίζοντας το καλύτερο από το προηγούμενο σύστημα. Αντίθετη άποψη έχει το 43% καθώς κρίνει το mydata αρνητικά λέγοντας πως είναι σύνθετο και απαιτεί εξειδίκευση.

Η πορεία των επιχειρήσεων το πρώτο δίμηνο του έτους

Στην ερώτηση πως κρίνετε την πορεία της επιχείρησης σας το 53% απαντά «ικανοποιητική», το 26% «καλή» ενώ το 21% τη χαρακτηρίζει «κακή».

Για το δίμηνο που ακολουθεί το 76% σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό του, το 10% να προσλάβει προσωπικό, ενώ το 14% να απολύσει.

Στην ερώτηση «σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο τζίρος της επιχείρηση σας;» ήταν μειωμένος απαντά το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα, παρέμεινε ο ίδιος λέει το 42% ενώ το 8% κάνει λόγο για αύξηση.

Ίδια εκτιμά πως θα είναι η κατάσταση της επιχείρησης του το 57% των ερωτηθέντων, το 24% εκτιμά πως θα είναι καλύτερη, ενώ το 19% χειρότερη.

Αναφορικά με το δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός προκύπτει για πρώτη φορά θετικός από την έναρξη του βαρομέτρου, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου του 2022. Σημειώνεται πως είναι στο 2% ενώ το προηγούμενο δίμηνο (Νοεμβρίου– Δεκεμβρίου 2022) ήταν στο -11,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v