Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακοσμητικός ρόλος στη νέα «υπερ-αρχή» για τον πρόεδρο της ΡΑΕ

Οι αναθεωρήσεις στο σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή για να καλυφθούν νομικά κενά. Ποιες κρίσιμες διατυπώσεις άλλαξαν.

Διακοσμητικός ρόλος στη νέα «υπερ-αρχή» για τον πρόεδρο της ΡΑΕ

Εξοβελίζει η κυβέρνηση τον σημερινό πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα (φωτ.) από τη νέα υπερ-αρχή, που θα περιλαμβάνει και ύδατα και απόβλητα.

Με αλλαγή που έγινε στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τη μετεξέλιξη της ΡΑΕ, ο κ. Δαγούμας δεν υποβαθμίζεται απλά, αλλά του επιφυλάσσεται διακοσμητικός ρόλος έως τη λήξη της θητείας του, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν νομικές «τρύπες» από την προηγούμενη «βάφτισή» του σε αντιπρόεδρο, επικεφαλής του θεματικού κλάδου της Ενέργειας.

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, το άρθρο 23 άλλαξε, μετά τη διαβούλευση, ως εξής: «ο Πρόεδρος και τα λοιπά υπηρετούντα, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, μέλη, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις θέσεις του Προέδρου και των μελών του κλάδου ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, αντιστοίχως, έως την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους».

Δηλαδή, ο κ. Δαγούμας διατηρεί τον τίτλο του στον κλάδο της Ενέργειας, στον οποίο, όμως, προβλέπεται να έχει ρόλο και λόγο αντιπρόεδρος. Θα προεδρεύει τυπικά χωρίς αρμοδιότητες, αφού σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου, προβλέπεται ρητά ότι επικεφαλής στους τρεις θεματικούς κλάδους της νέας ΡΑΕ θα τοποθετηθούν αντιπρόεδροι, που θα επιλεγούν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοθετήματος.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο άρθρο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί και το νομικό πρόβλημα με την υποβάθμιση των δύο σημερινών αντιπροέδρων της Αρχής, κ.κ. Δημήτρη Ψυχογιού και Δημήτρη Φούρλαρη. Τους δίνεται η δυνατότητα να αναδιοριστούν (sic) ως αντιπρόεδροι στους δύο άλλους κλάδους της νέας ΡΑΕ, τα ύδατα και τα απόβλητα, με την προϋπόθεση να «μην αντείπουν με σχετική έγγραφη δήλωσή τους» προς τους αρμόδιους υπουργούς, ΠΕΝ, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τους πετάει, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση το μπαλάκι, ώστε να καλυφθεί νομικά από μία εξαρχής λάθος αντιμετώπιση του θέματος.

Να θυμίσουμε ότι στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου, που δόθηκε σε διαβούλευση και παραμένει στο opengov, στο άρθρο 23 προβλέπονταν τα εξής: «Ο Πρόεδρος και τα λοιπά υπηρετούντα, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, μέλη, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις θέσεις του Αντιπροέδρου και των μελών του κλάδου ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, αντιστοίχως, μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους».

Νομικοί κύκλοι, όταν βγήκε σε διαβούλευση το αρχικό σχέδιο νόμου, είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις που προέβλεπε σχετικά με τον σημερινό πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους της ΡΑΕ. Μίλησαν για θεσμικά κενά και γκρίζες ζώνες, πρώτον, γιατί η υποβάθμιση των τριών καταργεί αναδρομικά τη διαδικασία επιλογής που προηγήθηκε του διορισμού τους (και με έγκριση από τη Βουλή), συνιστώντας επί της ουσίας παράβαση της νομιμότητας. Δεύτερον, γιατί η αρχικά σχεδιαζόμενη αλλαγή των θέσεων των δύο αντιπροέδρων αντίκειται στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί ως ποινή για τον μέχρι τώρα τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Προφανώς, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε εκ των υστέρων το φιάσκο και τα νομικά προβλήματα που θα προέκυπταν από το σχέδιο νόμου και προχώρησε αφενός σε μερική διόρθωση για τους αντιπροέδρους και αφετέρου σε εξοβελισμό του προέδρου της ΡΑΕ σε μια διακοσμητική θέση, άνευ λόγου και ουσίας. Τίποτε δεν αναφέρεται για το έργο που θα αναλάβει ως πρόεδρος του κλάδου της Ενέργειας.

Ενδιαφέρον έχει εξάλλου και κάτι ακόμη, που προκύπτει από την αναθεώρηση του σχεδίου νόμου. Ενώ το πρώτο μιλούσε για μία Ολομέλεια, στην οποία προεδρεύει ο πρόεδρος της νέας ΡΑΕ και τρεις υπο-Ολομέλειες για τους ισάριθμους επιμέρους κλάδους, με επικεφαλής αντίστοιχους αντιπροέδρους, το νεότερο αντικαθιστά τη λέξη υπο-Ολομέλεια με τη «σύνθεση». Δηλαδή, υποβαθμίζεται η οργάνωση και η εξουσία που θα είχε αρχικά η υπο-Ολομέλεια κάθε θεματικού κλάδου. Τώρα, προβλέπεται μία Ολομέλεια με διευρυμένες εξουσίες.

Ακόμη, προβλέπεται οι Επιτροπές που θα συστήνονται για να εξετάσουν διάφορα θέματα και να γνωμοδοτούν απευθείας στον πρόεδρο της νέας Αρχής, να μπορούν να έχουν ως μέλη τους και πρόσωπα εκτός των υπηρεσιών της. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θίγει ευθέως το υφιστάμενο δυναμικό της ΡΑΕ, καθώς εκλαμβάνεται ως παράκαμψή τους, αφού θα επιστρατεύονται τρίτοι σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι, με το αζημίωτο μάλιστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v