Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αντέχει» φέτος η ζήτηση για καύσιμα κίνησης

Αυξημένη η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στους πρώτους μήνες του έτους. Ελεύθερη πτώση στη ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τι λένε στελέχη της αγοράς.

«Αντέχει» φέτος η ζήτηση για καύσιμα κίνησης

Σε αντίθεση με τους φόβους που είχαν εκφραστεί σχετικά με τη φετινή πορεία της ζήτησης, η εγχώρια αγορά των καυσίμων κίνησης φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις της κατά τους πρώτους 2,5 μήνες του 2023, σε αντίθεση με τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιτίας των σχετικά υψηλών -για την εποχή- θερμοκρασιών που επικράτησαν.

Ειδικότερα, τον φετινό Ιανουάριο η ζήτηση (σε όγκο) για καύσιμα κίνησης αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 (συγκεκριμένα είχαμε +4,3% στις βενζίνες και +2,2% στο diesel κίνησης). Αντίθετα, το πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε χαμηλότερα κατά 60,2%, επηρεασμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον συγκεκριμένο μήνα.

Αν και για τον Φεβρουάριο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τόσο κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα όσο και κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου, τα καύσιμα κίνησης συνέχισαν να κινούνται κοντά στα αντίστοιχα περυσινά ή ίσως και σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης συνέχισε να είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε συνοδευτεί -μεταξύ άλλων- από την κακοκαιρία «Ελπίδα» τον Ιανουάριο και από έναν Μάρτιο ο οποίος θεωρήθηκε από τους πλέον ψυχρούς των τελευταίων σαράντα ετών.

Με δεδομένο πάντως ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης επηρεάζεται παραδοσιακά σε μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε θερμοκρασίες που επικρατούν, η αντοχή που επιδεικνύει η κατανάλωση καυσίμων κίνησης διαψεύδει μέχρι σήμερα τους φόβους που είχαν εκφραστεί για μια αξιοσημείωτη υποχώρηση, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια ένδειξη για την πορεία ολόκληρης της οικονομίας, γιατί η κυκλοφοριακή κίνηση ακολουθεί σε γενικές γραμμές την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Οι λόγοι που φαίνεται να έχουν συμβάλει θετικά μέχρι τώρα στην όλη κατάσταση είναι η αντοχή του ΑΕΠ, η αξιοσημείωτη υποχώρηση της τιμής της βενζίνης από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και το γεγονός ότι τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα ποσά φέτος για να ζεσταθούν, απελευθερώνοντας έτσι πόρους που καταναλώθηκαν σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες (π.χ. παρατηρήθηκε πολύ σημαντική αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων κίνησης κατά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, λόγω της μεγάλης εξόδου που έλαβε χώρα).

Τα στελέχη της αγοράς τηρούν συντηρητική στάση και δηλώνουν διστακτικά στο να προχωρήσουν σε προβλέψεις σχετικά με την πορεία της ζήτησης μέσα στο 2023. «Ακούμε με ευχαρίστηση τα θετικά σενάρια που διαγράφονται για τον εισερχόμενο τουρισμό, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει θετικά τον κλάδο. Ωστόσο, όλοι διαπιστώνουμε ότι οι παράγοντες αβεβαιότητας είναι πολλοί και η τρέχουσα κατάσταση θεωρείται εύθραυστη και εύκολα αναστρέψιμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v