Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οσμή σκανδάλου σε καταναλωτικές οργανώσεις

Μόνο μία στις δύο καταναλωτικές οργανώσεις έχουν στείλει στοιχεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης και μόλις μία στις επτά έχει στείλει όλα τα στοιχεία, χωρίς αυτά να έχουν κάποιο πρόβλημα.

Οσμή σκανδάλου σε καταναλωτικές οργανώσεις

Το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωπες με τις εισαγγελικές αρχές αντιμετωπίζουν οι περισσότερες καταναλωτικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως λέει στο Euro2day.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, έχουν εντοπίσει μη σύννομες ενέργειες που αντιβαίνουν στην ισχύουσα νομοθεσία και τα ευρήματα αυτά θα διαβιβαστούν στις εισαγγελικές αρχές, όπως υποστηρίζει. Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να αποσαφηνίσει τι ακριβώς έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι τα ευρήματα δεν αφορούν μόνο τους ισολογισμούς ή τις φορολογικές δηλώσεις των οργανώσεων. «Οι ενέργειές τους αντιβαίνουν στο άρθρο 10 του νόμου 2251/94», περιορίστηκε να απαντήσει η ίδια πηγή.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, θα πρέπει να τηρούν σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή Βιβλίο Μητρώου μελών, Βιβλίο Πρακτικών συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων των μελών τους, της διοίκησης, Βιβλίο Ταμείου και Βιβλίο Περιουσίας.

Επίσης, απαγορεύεται να δέχονται δωρεές, εισφορές και ενισχύσεις κάθε είδους από προμηθευτές ή οργανώσεις τους, καθώς και από πολιτικά κόμματα ή άλλες πολιτικές οργανώσεις οποιασδήποτε μορφής. Δεν επιτρέπεται να στεγάζονται σε χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία ή επαγγελματική στέγη νομικών ή φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σ' αυτές, ενώ τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων καταναλωτών όλων των βαθμών δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν απ' αυτές οποιασδήποτε μορφής αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχουν, με εξαίρεση τα ποσά που καλύπτουν δαπάνες για την εξυπηρέτηση των σκοπών των ενώσεων, εφόσον αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά. Επιπλέον, οι ενώσεις καταναλωτών δεν δικαιούνται αμοιβή από τα μέλη τους για παρεχόμενα σ' αυτά ατομικά ή συλλογικά μέσα προστασίας.

Ο έλεγχος των καταναλωτικών οργανώσεων ξεκίνησε στις αρχές του έτους, σε εφαρμογή της νέας νομοθεσίας στην οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και θα τεθεί σε ισχύ στις 26 Ιουνίου 2023. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε  διορία έως το τέλος Φεβρουαρίου στις οργανώσεις καταναλωτών, ώστε να προσκομίσουν τα στοιχεία που τους ζητούσε προκειμένου να πιστοποιηθούν. Ο χρόνος έχει παρέλθει, αν και άτυπα έχει δοθεί σιωπηρή παράταση.

Μέχρι στιγμής, μόνο 1 στις 2 καταναλωτικές οργανώσεις, από τις συνολικά 22 που υπάρχουν στη χώρα, έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης και μόλις 1 στις 7 έχουν στείλει στοιχεία που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Με βάση τον νέο νόμο 5019 που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους, οι Ενώσεις Καταναλωτών, μεταξύ όλων των άλλων, οφείλουν να υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους ετήσιες εκθέσεις αναφορικά με τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Πέρυσι, σε μια αντίστοιχη κίνηση, 9 οργανώσεις καταναλωτών διαγράφηκαν από το μητρώο, διότι ήταν μόνο «σφραγίδα». Σήμερα εμφανίζονται να υπάρχουν 22, όμως πολύ λιγότερες είναι λειτουργούσες και ενεργές, είχε πει προ μηνών ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v