Πού κρίνεται η αξιολόγηση της S&P για Ελλάδα

Αύριο οι πρώτες εκτιμήσεις για έλλειμμα και χρέος το 2022, αλλά και η ετυμηγορία της S&P. Προσδοκίες και αποτελέσματα στη ζυγαριά των αγορών. Oι σκόπελοι της κάλπης και τα μπόνους στην ανάπτυξη.

Πού κρίνεται η αξιολόγηση της S&P για Ελλάδα

Διπλή σφραγίδα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, με φόντο τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, αναμένει αύριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η Eurostat δίνει στη δημοσιότητα τις πρώτες της εκτιμήσεις για έλλειμμα και χρέος το 2022 ενώ τα μεσάνυχτα αναμένεται και η ετυμηγορία της Standard and Poor’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση. Ακόμα και εάν η επενδυτική βαθμίδα ρεαλιστικά τοποθετείται μετά τις κάλπες, στις ανακοινώσεις της S&P δεν μπορεί παρά να αποτυπώνεται η ουσιαστική βελτίωση σε έλλειμμα και χρέος.

Επί των προσδοκιών για τις ανακοινώσεις της Eurostat, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κάνει λόγο για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022, όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «βλέπει» μικρό πλεόνασμα. Στο μέτωπο της πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο πήχης μπαίνει χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, με αυξημένες όμως πιθανότητες αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

«Θα μου φαινόταν παράδοξο να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα προεκλογικά», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς προφανώς να μπορεί να μπει στο μυαλό της Standard and Poor’s, του πρώτου οίκου αξιολόγησης που «μιλάει» αύριο τα μεσάνυχτα ενώ βαθμολογεί ήδη την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα με «σταθερές» προοπτικές.

Η εμπιστοσύνη των αγορών τσεκαρίστηκε χθες με την επανέκδοση δεκαετών ομολόγων μέσω δημοπρασίας στην οποία ο ΟΔΔΗΧ ζήτησε 300 εκατ. ευρώ και δέχθηκε προσφορές 1,696 δισ. ευρώ, με την τιμή στο 99,520 και την απόδοση στο 4,31% (από 4,25% του αρχικού τίτλου). Άσχετα εάν οι ανακοινώσεις της Eurostat θα δείξουν οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ή οριακό πρωτογενές έλλειμμα, σε κάθε περίπτωση η βελτίωση σε σχέση με το έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός είναι τεράστια.

Ομοίως θεαματικό είναι και το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, όταν ο στόχος αφορούσε πρωτογενές πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και τα στοιχεία του ΓΛΚ έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,070 δισ. ευρώ, με υπέρβαση μόνο των φορολογικών εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία κάνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να είναι πολλαπλάσιος των τελευταίων εκτιμήσεων για μεγέθυνση 2,3%.

Το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για διπλές κάλπες, με πολλούς αναλυτές να βλέπουν ως επικρατέστερο σενάριο κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δεύτερη κάλπη, δεν αφήνει περιθώρια νέων αναθεωρήσεων με την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες έως το τέλος Απριλίου.

Ο πήχης της ανάπτυξης για φέτος μπαίνει στο 2,3% (από 1,8% στον προϋπολογισμό), με αυξημένες πιθανότητες ανοδικής αναθεώρησης τον Σεπτέμβριο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εάν η χώρα αποφύγει περιπέτειες πολιτικής αστάθειας, ο τουρισμός επιβεβαιώσει στην πράξη τις υψηλές πτήσεις που προδιαγράφουν οι προκρατήσεις και δεν ανακύψουν νέες αναταράξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης.

Για λόγους αξιοπιστίας, όμως, αν το περυσινό πρωτογενές αποτέλεσμα κινηθεί κοντά στην περιοχή του μηδέν, θεωρείται πιθανό να χρειαστεί ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ο προϋπολογισμός τοποθετεί στο 0,7% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v