Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Société Générale: Επενδυτική βαθμίδα στο τέλος του 2023

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα στηρίξουν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το τέλος του 2024, με πιο πιθανή ημερομηνία το τέλος του 2023.

Société Générale: Επενδυτική βαθμίδα στο τέλος του 2023

Η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος της και να αναπτύσσεται καλύτερα από την Ευρωζώνη. Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα στηρίξουν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το τέλος του 2024, με πιο πιθανή ημερομηνία το τέλος του 2023.

Το χειρότερο σενάριο για τη Société Générale αφορά τις εκλογές και την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές -του Μαΐου ή του Ιουλίου. Αν προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού που θα αντιστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομική και δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας, αυτό θα ήταν πρόβλημα αλλά είναι πολύ απίθανο να συμβεί. Συνολικά, οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα σπεύσουν να αναβαθμίσουν, πριν μειωθεί αυτή η αβεβαιότητα των εκλογών, εκτιμά.

Οι εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, το οποίο πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό. Με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα εξακολουθούσε να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας κατά περίπου 20 έδρες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ή κυβέρνηση μειοψηφίας, με τους κινδύνους πολιτικής παράλυσης που αυτό συνεπάγεται.

Πιο προβληματικοί συνασπισμοί, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, για τις αγορές και την ΕΕ, θα ήταν είτε o συνδυασμός ΝΔ-Ελληνική Λύση, ένα ευρωσκεπτικιστικό υπερεθνικιστικό κόμμα, είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ-25, το οποίο είναι κόμμα του πρώην Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Αλλά, όπως και οι άλλες δύο επιλογές, τα κόμματα αυτά πιθανότατα δεν θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία ή την πολιτική βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή, με το δημόσιο χρέος της να έχει πέσει πιθανότατα κάτω από το 180% του ΑΕΠ το 2022 και θα συνεχιστεί από το 2023 και μετά, με τα πλεονάσματα του πρωτογενούς ισοζυγίου σε συνδυασμό με την περιορισμένη αύξηση των υπηρεσιών χρέους και την ισχυρή ανάπτυξη να επιτρέπουν τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά την επόμενη πενταετία. Είναι σημαντικό ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν χαμηλές τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στη διατήρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, έως ότου το ελληνικό δημόσιο χρέος επανέλθει σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v