Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθόπουλος (BC Partners): Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια

Η Ελλάδα έχει αναπτυξιακό απόθεμα που δεν το έχουν άλλες χώρες, δήλωσε. Η εκτίμηση για την επενδυτική βαθμίδα και ο φόβος πολιτικής αποσταθεροποίησης. Εξετάζει διεύρυνση χαρτοφυλακίου.

Σταθόπουλος (BC Partners): Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια

Αισιόδοξος ότι παρότι μπορεί να υπάρξει και άλλη κρίση, αυτή θα είναι αντιμετωπίσιμη, εμφανίστηκε ο Νίκος Σταθόπουλος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Ωστόσο επεσήμανε ότι πληθωρισμός και επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο χρόνο.

Υπάρχει τεράστια ρευστότητα στα private equity, κάπου πρέπει να διοχετευτεί. Ωστόσο η τιμολόγηση του ρίσκου σε περιόδους κρίσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο επενδυτής πρέπει να βρει ποιοι κλάδοι και ποιες εταιρείες θα περάσουν γρηγορότερα την αβεβαιότητα. «Αυτή την περίοδο η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία είναι κρίσιμη, αλλά και η τόλμη για να ‘πατήσει τη σκανδάλη’».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε ότι υπάρχει ένας «αέρας» ότι υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη, συγκριτικά μεγαλύτερη από άλλες χώρες της Ευρώπης. Η χώρα ξεπέρασε αρκετές παθογένειες, ακόμα βέβαια δεν έχει φτάσει στο τέρμα. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο και ελπίζω να μην το χάσουμε και γυρίσουμε πίσω.

Η Ελλάδα έχει αναπτυξιακό απόθεμα που δεν το έχουν άλλες χώρες. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει το περιβάλλον για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει σταθερότητα και συνέπεια, σχολίασε με αφορμή τις εκλογές.

Αναφορικά με την απόφαση να επενδύσει στην εκπαίδευση (σ.σ. ΑΚΜΗ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο), σημείωσε ότι έχει χαρακτηριστικά που «συμπαθεί πολύ» και αυτά είναι ανθεκτικότητα και ανάπτυξη.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

«Οι επενδυτές πλέον έχουν καταλάβει πως η χώρα έχει μπει σε μία τροχιά και ίσως να μην φοβούνται τόσο πολύ αλλά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δε νομίζω ότι θα δείτε άλλες επενδύσεις γιατί ο κόσμος θα περιμένει να δει τι θα γίνει», είπε στο περιθώριο του Delphi Forum ο Νίκος Σταθόπουλος. Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της BC Partners που έχει επενδύσει στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία 6-7 δισ. ευρώ εκτίμησε πως μέσα στο έτος, μετά τις εκλογές, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να σταματήσει την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας είναι να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση. «Αλλιώς η Ελλάδα έχει μπει σε μια πορεία. Η ανάπτυξη εφέτος θα είναι πολύ δυνατή σε σύγκριση με άλλες χώρες και του χρόνου λογικά ακόμα πιο δυνατή» είπε και συμπλήρωσε «αν υπάρξει κρίση στην Ευρώπη, εάν κάποια άλλη τράπεζα στο εξωτερικό χρεοκοπήσει η Ελλάδα δε θα μείνει αλώβητη αν και όπως είδατε με την Credit Suisse το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα και πως αυτό επηρεάζει την BC Partners και τις επενδύσεις της είπε πως αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος. «Το κόστος δανεισμού της χώρας θα μειωθεί οπότε έτσι θα χαμηλώσει και το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Και φυσικά θα είναι σημαντικό για τον Έλληνα εργαζόμενο και καταναλωτή».

Ερωτηθείς αν θα επενδύσει στον χώρο της ενέργειας είπε πως ο κλάδος είναι απ’ τους πολύ αναπτυσσόμενους, ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει ποιες θα είναι οι επόμενες επενδυτικές του κινήσεις.

Σε ότι αφορά ενδεχόμενο exit είπε ότι είναι νωρίς τουλάχιστον για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει. «Ο χρόνος αποεπένδυσης σε όλο το private equity είναι 4-5-6 χρόνια γιατί μέχρι να αναπτυχθεί η εταιρεία παίρνει κάποιο διάστημα. και εμείς επενδύουμε, δεν αγοράζουμε απλά μία εταιρεία…. κοιτάξτε το παράδειγμα της Pharmathen. Λόγω αυτής της επένδυσης καταλήξαμε να πουλήσουμε την εταιρεία με τεράστιο πολλαπλασιαστή», ανέφερε.

Στην ερώτηση του Euro2day.gr ποιο είναι το όφελος για την PC Partners από τις επενδύσεις που έχει κάνει στην Ελλάδα είπε: «την Pharmathen την αγοράσαμε για 470 εκατ. και την πουλήσαμε για 1,6 δισ. ευρώ».

Επίσης σημείωσε ότι στους στόχους είναι η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου. «Εχουμε παρουσία σε πέντε κλάδους. πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλούς κλάδους για να αναδείξει», ανέφερε.

Για το διεθνές κλίμα, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια είπε: «ο κόσμος τα τελευταία 20 χρόνια ζούμε με επιτόκια αφύσικα χαμηλά. Κάποια στιγμή ήταν μηδέν. Πριν από 25 χρόνια τα επιτόκια ήταν 7 και 8%. Άρα ζήσαμε μία περίοδο που τα επιτόκια ήταν περιέργως χαμηλά. Άρα θα ξαναγυρίσουμε σε λίγο παραπάνω επιτόκια. Οπότε θα πρέπει να ζήσουμε με την ιδέα ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός δεν θα είναι 1 και 2%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v