Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Ομάδα εργασίας βάζει κριτήρια για τις περικοπές στις ΑΠΕ

ΑΔΜΗΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ καλούνται να καθορίσουν το μοντέλο με βάση το οποίο θα κόβεται η παροχή «πράσινης» ενέργειας για λόγους ευστάθειας του συστήματος. Πού εντοπίζεται το πρόβλημα.

Ενέργεια: Ομάδα εργασίας βάζει κριτήρια για τις περικοπές στις ΑΠΕ

Για την ανάγκη να υπάρχουν κριτήρια στις περικοπές ΑΠΕ συμφωνούν ΑΔΜΗΕ και Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Για τον σκοπό αυτό προχωρούν σε σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει να καθορίσει κανόνες κατά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση έργων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και έως ότου αποκτήσει ο ΔΕΔΔΗΕ τα αναγκαία εργαλεία για τη διαχείριση της δικής του διάσπαρτης φωτοβολταϊκής παραγωγής.

Οι περικοπές πράσινης ενέργειας, τις οποίες αναγκάζεται από πέρυσι να κάνει ο ΑΔΜΗΕ για να μην απειληθεί η ευστάθεια του Συστήματος, έχουν προκαλέσει αρκετή γκρίνια και αντιδράσεις από παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, γιατί οι μονάδες τους βγαίνουν από το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), χάνοντας, έτσι, πολύτιμα έσοδα. Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, ωστόσο, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο Σύστημα, σε μια περίοδο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, δημιουργεί πονοκεφάλους στον ΑΔΜΗΕ, που πρέπει να διατηρεί και εφεδρείες θερμικών μονάδων, καθώς οι πράσινες μεγαβατώρες δεν είναι σταθερές πάντα. Άρα, όταν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ΑΠΕ που δεν αντισταθμίζεται από την κατανάλωση και δεν υπάρχουν και εκτεταμένες εξαγωγές, τότε ο Διαχειριστής προβαίνει στις απαραίτητες περικοπές, ώστε να μη δημιουργηθεί καμία απειλή για το Σύστημα.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται και για έναν ακόμη λόγο. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στο δικό του δίκτυο διάσπαρτη φωτοβολταϊκή παραγωγή και ελάχιστα αιολικά, στα οποία, όμως, δεν μπορεί να μπει κόφτης, αφού δεν διαθέτει τα ανάλογα συστήματα για την παρακολούθηση όλης αυτής της παραγωγής. Μπαίνουν, έτσι, ανεξέλεγκτα στο Σύστημα και αναγκάζουν τον ΑΔΜΗΕ να περικόψει πράσινη παραγωγή που είναι συνδεδεμένη με το ΕΣΜΗΕ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, που ανακοίνωσε τη σύσταση της ομάδας εργασίας με την ΕΛΕΤΑΕΝ, στην εκδήλωση της τελευταίας για τον εορτασμό της Ημέρας του Ανέμου, επισήμανε ότι οι περικοπές μέχρι σήμερα γίνονται για λόγους αγοράς. «Το πρόβλημα δεν είναι το δίκτυο, η κατανάλωση είναι το όριο, που βαίνει μειούμενη», είπε. Σήμερα, στο ΕΣΜΗΕ είναι συνδεδεμένα 4,5 GW ΑΠΕ, ενώ περίπου άλλα 5 GW στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ισχύων Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει ότι όταν η παραγωγή ΑΠΕ στο Σύστημα υπερβαίνει σε ετήσια βάση το 50%, τότε επιτρέπεται η περικοπή μέχρι 5% από κάθε σταθμό ΑΠΕ, χωρίς αποζημίωση, εφόσον στη σύμβασή του δεν έχει όρο για εγγυημένη απορρόφηση ενέργειας. Εάν, όμως, συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση, τότε θα πρέπει να αποζημιώνεται για τις περικοπές.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα γίνονται οι περικοπές και όχι με χαοτικό τρόπο», τόνισε ο κ. Μανουσάκης, ανακοινώνοντας την ομάδα εργασίας με την ΕΛΕΤΑΕΝ.

Πηγές της ΕΛΕΤΑΕΝ που μίλησαν στο Euro2day.gr χαρακτήρισαν θετική τη σύσταση της ομάδας «για να συμφωνήσουμε κριτήρια για την τωρινή κατάσταση, να αντιμετωπίσουμε την ενδιάμεση περίοδο και να σχεδιάσουμε το μέλλον». Στα θέματα προς συζήτηση που θέτει η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι η διαφάνεια στις περικοπές, η ισοτιμία στον κόφτη (όχι μόνον αιολικά αλλά και φωτοβολταϊκά) και η ανάγκη να λυθούν και ορισμένα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ.

Για τα υπεράκτια

Ο κ. Μανουσάκης έκανε αναφορά και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία χαρακτήρισε εθνικό θέμα. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως είπε, έχει προχωρήσει σε δέσμευση ηλεκτρικού χώρου 2,9 GW για την ένταξη στο Σύστημα ανάλογων έργων. Ουσιαστικά, ο Διαχειριστής συμμορφώνεται με το νέο ΕΣΕΚ, που προβλέπει για το 2030 περί τα 2,7 GW από offshore αιολικά. Ωστόσο, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αποφευχθούν πιέσεις για όρους ζήτησης, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για ανάλογα έργα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v