Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Capital Economics: Θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση της Ελλάδας

Επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2024 περιμένει ο βρετανικός οίκος, με βασικό μοχλό τις επενδύσεις. Βλέπει δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα με νίκη της ΝΔ.

Capital Economics: Θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση της Ελλάδας

Ο βρετανικός οίκος της Capital Economics προβλέπει μικρό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% φέτος αλλά επιτάχυνση το 2024 και το 2025 με 1,8% και 2,4%, αντίστοιχα. Για τον οίκο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με «καθαρό» τρόπο την Κυριακή σημαίνει συνέχεια στη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα, φιλικές πολιτικές προς τις επιχειρήσεις και την αγορά, μεταρρυθμίσεις, αυξημένη ψηφιοποίηση και φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Η έντονη ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία έφτασε στο τέλος της, με την οικονομία να συρρικνώνεται ελαφρώς το πρώτο φετινό τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα προ της πανδημίας επίπεδα. Δεδομένου του αντίκτυπου της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη συνολικά, η συρρίκνωση θα συνεχιστεί και στο δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Παρά την ήπια πορεία της οικονομίας φέτος, η χώρα εξακολουθεί να κινείται ταχύτερα σε σχέση με τις χώρες φέτος αλλά και το επόμενο έτος, καθώς οι δείκτες επιχειρηματικότητας όπως ο σύνθετος δείκτης PMI για τη βιομηχανία αυξάνεται τους τελευταίους μήνες και αυτό σημαίνει ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί. Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις, όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελλάδα έχει ανακάμψει από την κρίση της ευρωζώνης, δείχνουν τη βελτίωση στην οικονομία.

Αναφορικά με τις προβλέψεις της για την οικονομία, οι ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη τριετία με +5,9%, +3,8% και +4,7%, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία σε 12,1% φέτος, 11,6% το 2024 και 10,9% το 2025. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, θα κινηθεί πτωτικά στο τέλος του έτους σε 4,2% από 12,5% το 2022 και στο 2,5% το 2024.

Η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το ορατό μέλλον. Η χώρα θα επιτύχει δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 4,5% φέτος, που θα μειωθεί ελαφρώς τα επόμενα έτη, ενώ σημαντική αποκλιμάκωση θα σημειώσει και ο δείκτης του χρέους, που θα συνεχίσει να μειώνεται στο 165% και στο 161% το 2024, πριν πέσει στο 157% το 2025 από το 206% που είχε ανέλθει στο peak της πανδημίας Covid-19.

Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι η υψηλότερη από την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογά της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v