ING: Οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι μπροστά

Τα μέτωπα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι δυσκολίες που δημιουργεί το εξωτερικό περιβάλλον. Θετικούς αλλά όχι θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης περιμένει ο οίκος.

ING: Οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι μπροστά

Μετά από δεύτερες κάλπες, με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία αλλά μπροστά βρίσκονται προκλήσεις τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο, επισημαίνει η ING.

«Στη δεύτερη τετραετή θητεία του, ο Μητσοτάκης θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει μη τετριμμένες προκλήσεις, τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο», προβλέπει η ING.

Στο πρώτο, η αναζήτηση κάποιας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία (όπου διεξήχθησαν εκλογές τον Μάιο) θα αποτελέσει πιθανότατα κορυφαία προτεραιότητα. Στο οικονομικό μέτωπο, θα πρέπει να προσπαθήσει να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις (αυξήσεις μισθών και συντάξεων) σε ένα μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, όπου η διαθεσιμότητα των πόρων θα περιοριστεί πιθανότατα από την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων.

Η σιωπηρή έκκληση (και η υποστήριξη) της συνέχειας από τους ψηφοφόρους ενδέχεται να μην είναι εύκολο να ικανοποιηθεί. Σίγουρα, κάποια στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τον οικονομικό αντίκτυπο μιας πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας (η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει επενδυτική βαθμίδα), αλλά, για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να αναζωογονηθεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο καθυστέρησε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει προς το παρόν την καλύτερη επίδοση εντός της ευρωζώνης. Βραχυπρόθεσμα, όμως, δεν θα είναι απρόσβλητη από τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στην εγχώρια ζήτηση, αν και η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι θετικές εισροές από τον τουρισμό θα βοηθήσουν τη χώρα να σημειώσει θετικούς, αν και μη θεαματικούς, τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, ως η χώρα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v