Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Συνεχίζεται τo ριμπάουντ στην ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη 2% αναμένει για φέτος ο βρετανικός οίκος. Το οφέλη του NGEU, της επενδυτικής βαθμίδας και ο θετικός αντίκτυπος των εκλογών.

HSBC: Συνεχίζεται τo ριμπάουντ στην ελληνική οικονομία

Ο βρετανικός οίκος βλέπει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 154%, επίδοση 50 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την κορύφωσή του στο 206,3% το 2020.

Παρότι μειώνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2024, η HSBC εξηγεί ότι μετά τις ισχυρές επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου πέρυσι, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% τριμηνιαίως το α' τρίμηνο και συνολικά, η πρόβλεψη μεταβάλλεται ελάχιστα, με ανάπτυξη 2,0% φέτος από 2,1% και 1,3% το 2024 από 1,4%, πριν.

Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι 0,1% του ΑΕΠ, επίδοση πολύ καλύτερη από τον στόχο της κυβέρνησης για έλλειμμα 1,6%, ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 171%. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει το δεύτερο χαμηλότερο έλλειμμα (0,6% του ΑΕΠ) στην ευρωζώνη το επόμενο έτος.

Ο τουρισμός είναι πιθανό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη φέτος, ενώ οι αφίξεις των ξένων τουριστών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο και κατά 40% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν επίσης κατά 40%. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν το 10% του ΑΕΠ το 2019 και περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ πέρυσι και αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να συμβάλουν σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ φέτος, προσθέτοντας πάνω από 1% στην αύξηση του ΑΕΠ μόνο μέσω των εισπράξεων από το εξωτερικό.

Πέρα από τον τουρισμό, η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει υγιής, αφού η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση των μισθών. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και οι δείκτες PMI παρέμειναν σε θετικό έδαφος τον Μάιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται πλέον σε θετικό έδαφος ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι.



Η σημασία του NextGenerationEU για την οικονομία της Ελλάδας

Το NextGenerationEU, το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάκαμψη της χώρας. Η Ελλάδα θα διαθέσει σε επενδύσεις από επιχορηγήσεις το 1,6% του ΑΕΠ το 2023 και 1,5% το 2024, κεφάλαια τα οποία θα αυξήσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ τα δάνεια θα διατεθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με βάση συμμετοχής το 20% στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Στην Ελλάδα έχουν δεσμευτεί 31 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU και η χώρα ζήτησε πρόσφατα επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ενέργειας REPowerEU. Η βελτιωμένη ικανότητα της χώρας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, επίπεδο ρεκόρ 3% του ΑΕΠ πέρυσι, έχει επίσης δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη, καθιστώντας παράλληλα την πρόσφατη επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 6,8% του ΑΕΠ το 2021 σε 9,7% πέρυσι, το υψηλότερο από το 2010, λίγο λιγότερο ανησυχητική.

Ο θετικός αντίκτυπος των εκλογών, το πολιτικό πρόγραμμα και η επενδυτική βαθμίδα

Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τον ηγέτη της Κυριάκο Μητσοτάκη να εξασφαλίζει δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός. Η πρώτη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μια ισχυρή επιχειρηματική ατζέντα, στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε για ισχυρή ανάπτυξη και μεσοπρόθεσμο στόχο 3%, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία με μείωση του δείκτη ως χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% έως το 2030. Το σχέδιο του Μητσοτάκη για την οικονομία προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ από 780 ευρώ έως το 2025, αύξηση κατά 3,4% το 2024. Ο ειδικός φόρος των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% το 2025 και 30% το 2026 και θα καταργηθεί το 2027. Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ, στις 10.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με παιδιά.

Η HSBC εξηγεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να αναβαθμιστεί σύντομα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά από το 2010. Η Ελλάδα χρειάζεται μόνο ένα notch στην κλίμακα αξιολόγησης της DBRS, της Fitch ή της S&P για να αποκτήσει το IG. Στις 24 Απριλίου η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησής της σε θετικές και αυτό σημαίνει πιθανή αναβάθμιση σε IG τους επόμενους 6-12 μήνες, συμπεραίνει η HSBC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v