Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα

Στην τελική ευθεία το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Το σχέδιο για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο εισαγωγικό επίπεδο. Τι προβλέπεται για επιδόματα, εκτός έδρας.

Στο τραπέζι εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα

Κάλυψη μεγάλου μέρους τις απόστασης που χωρίζει τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων.

Σήμερα, ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον δημόσιο τομέα είναι 780 ευρώ, φαινομενικά όσο και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μετά την τελευταία αναπροσαρμογή του.

Υπάρχει όμως μια ουσιαστική διαφορά: οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 14 μισθούς τον χρόνο ενώ στον δημόσιο τομέα με 12, μετά την κατάργηση των Δώρων από το 2012, με φόντο τα μνημόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των κατώτατων εισαγωγικών αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων κοντά στα 846 ευρώ τον μήνα, ώστε σε ετήσια βάση, οι κατώτατες ετήσιες αποδοχές των μισθωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να βρεθούν πολύ κοντά.

Στον βαθμό που «κλειδώσει» μια τέτοια απόφαση, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων θα φτάσουν ακόμα και το 8,5% ενώ σε μεσοσταθμικό επίπεδο αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή του 4%-5%. Το κονδύλι το οποίο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, θα αναπροσαρμοστούν τα εκτός έδρας, ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί στα οικογενειακά επιδόματα. Το επίδομα τέκνων για δημόσιο υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ και με τρία παιδιά από τα 120 στα 170 ευρώ.

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο διαμορφώνονται σήμερα σε 780 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, στα 1.037 ευρώ για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και στα 1.092 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ σε χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να θέσει τα αιτήματα του κλάδου.

Οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το 2024. Μεταξύ αυτών η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (μισθωτοί και συνταξιούχοι), η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 150-200 ευρώ σήμερα στο ύψος του κατώτατου μισθού, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και η χορήγηση youth pass ύψους 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται. Το νομοσχέδιο επιδιώκεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v