Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Θεοδωρόπουλος για τιμές: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους

«Δεν είμαι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα έχουμε μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων», δηλώνει ο επιχειρηματίας. Τάσσεται υπέρ της αύξησης μισθών. Οι εκτιμήσεις του Γ. Στουρνάρα για την πορεία των τιμών και τα επιτόκια.

Σπ. Θεοδωρόπουλος για τιμές: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους

Διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα διαβλέπει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Παπαδημητρίου, εκδήλωση στην οποία μίλησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε αυτή την εκτίμηση στο γεγονός ότι «η διαταραχή της αλυσίδας των τροφίμων από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έβγαλε στην επιφάνεια διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είναι σταθεροί και μακροχρόνιοι και δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα». Και γι’ αυτό όπως είπε, «δεν είμαι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα έχουμε μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων».

Τέτοιοι παράγοντες είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει τις σοδειές ανά τον κόσμο, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, οι καταναλωτές των οποίων στρέφονται στο κρέας, αλλά και η έλλειψη εργατών γης. «Για όλους αυτούς τους λόγους νομίζω ότι θα αργήσει να επέλθει ισορροπία στα τρόφιμα. Δεν θα επανέλθουμε στις τιμές των πρώτων υλών εκεί που ήταν», είπε.

Αναφερόμενος στα κέρδη των επιχειρήσεων και αν μπορούν να τα μειώσουν, ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν σαφής: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει. Ειδικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους. Έχουν την ανάσα των χρηματαγορών στην πλάτη τους», είπε.

Συμπλήρωσε δε ότι «για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι σχεδόν αδύνατον, όσο και να πιέσουν οι πολιτικοί, υπάρχουν οι κανόνες της αγοράς. Να είμαστε ειλικρινείς, να μην το παίζουμε ότι μπορούμε να βάλουμε πλάτη, στις μεγάλες εταιρείες αυτό είναι αδύνατο. Μπορούμε να βάλουμε πλάτη λίγες επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις, που μπορεί να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης να μειώσει τα κέρδη».

Μιλώντας για το σπιράλ των μισθών, των τιμών και των επιτοκίων, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως ο περιορισμός της ζήτησης μέσω της αύξησης των επιτοκίων είναι το βασικό εργαλείο για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. «Τα υψηλά επιτόκια δεν βοηθούν τις επενδύσεις».

«Εκτός από μέτρα νομισματικής πολιτικής χρειαζόμαστε και άλλου είδους πολιτικές που δεν είναι νομισματικής φύσεως, αλλά υποστήριξης της αύξησης της προσφοράς. Πρέπει να βοηθήσουμε να αυξηθεί η προσφορά» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο τελευταίος Αναπτυξιακός Νόμος αφορούσε τις μικρές επιχειρήσεις.

«Πρέπει να ξαναδούμε θεμελιώδη πράγματα στην ελληνική οικονομία. Ναι μεν πάμε καλά, αλλά τρέχουμε με μικρότερες ταχύτητες από τους άμεσους και έμμεσους ανταγωνιστές μας. Πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητες. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.

Μιλώντας για τους μισθούς είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τους μισθούς μας χαμηλά, γιατί δεν θα μπορέσουμε και να προσελκύσουμε ελληνικά μυαλά και μετανάστες, γιατί με 758 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν».

«Χρειαζόμαστε να δούμε τους μισθούς με διαφορετικό μάτι», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, είπε πως στο θέμα της παραγωγής και της αύξηση της προσφοράς ακολουθεί παράλογες και αντιφατικές πολιτικές. «Η Ευρώπη παρακολουθεί αμέτοχη να φεύγουν οι μεγάλες επενδύσεις και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να τις κρατήσει».

«Έχουμε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι επαρκή», είπε.

Γ. Στουρνάρας: Διαφαίνεται η προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας για τον πληθωρισμό, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Παπαδημητρίου, είπε ότι«ο πληθωρισμός δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, όταν υπάρχουν διαταραχές που δεν μπορούν να προβλεφθούν. όπως ήταν η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Αυτές οι διαταραχές αποτελούν unknown unknowns» (σ.σ. παράγοντες που δεν γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε) σημείωσε. Για να συμπληρώσει, «αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία των υποδειγμάτων που χρησιμοποιούμε. Οι τελευταίες αποτυχίες στην πρόβλεψη του πληθωρισμού οφείλονται στην αποτυχία πρόβλεψης των τιμών της ενέργειας, στην αποτυχία της πρόβλεψης της εισβολής και των επιπτώσεων που αυτή είχε σε ενέργεια, τρόφιμα κ.λπ.».

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας είπε πως διαφαίνεται η προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. «Θα μειωθεί σημαντικά τόσο το 2023 όσο και το επόμενο έτος και θα προσεγγίσει τον στόχο το 2025».

«Αν και κερδίζουμε κάποιες στη μάχη κατά του πληθωρισμού, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τελική νίκη», είπε για να συμπληρώσει, «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή εκτός ενέργειας και τροφίμων. Πρέπει να παρακολουθούμε τις δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις όπως το σπιράλ τιμών - μισθών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας για τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ είπε: «Θέλουμε σταθερότητα τιμών καταναλωτή, δηλαδή πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση. Οικονομική ανάπτυξη κοντά στην αύξηση του δυνητικού προϊόντος και θέλουμε ευρωστία του τραπεζικού συστήματος».

Μιλώντας για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, είπε πως είναι ανθεκτικό, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ισχυρή ρευστότητα. Παράλληλα η ανθεκτικότητα των τραπεζών εξακολουθεί να ενισχύεται από τη βελτίωση της κερδοφορίας και της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Σαφώς λοιπόν οι κίνδυνοι στις τράπεζες θέτουν προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική, που καλείται να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού και να μην προκαλέσει ανεπιθύμητη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις τράπεζες».

«Η αυστηροποίηση της πολιτικής μας είναι επιβεβλημένη», είπε.

Μιλώντας για τα επιτόκια, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «το επίμαχο ζήτημα πολιτικής δεν είναι το μέγεθος της απαιτούμενης αύξησης των επιτοκίων, έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος, το πολύ να γίνουν μία ή δύο ακόμη μικρές αυξήσεις. Το θέμα είναι η διάρκεια της διατήρησής τους στα επίπεδα αυτά».

Για να σημειώσει, «τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου ο πληθωρισμός να επανέλθει στον στόχο μας. Ωστόσο για όσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένουν σε περιοριστικά επίπεδα τα επιτόκια τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για να εκδηλωθούν ευπάθειες και στο τραπεζικό σύστημα. Στην ΕΚΤ και στο Ευρωσύστημα έχουμε στο οπλοστάσιό μας όλα τα εργαλεία πολιτικής, ώστε αν παραστεί ανάγκη να στηρίξουμε το Χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του Ευρώ με ρευστά διαθέσιμα και να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Ο διοικητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ατελή τραπεζική ένωση, η οποία, όπως είπε, «είναι μια δυνητική πηγή ευπαθειών για τον τραπεζικό τομέα».

Ενώ σημείωσε, «στόχος της ΕΚΤ είναι να αποτρέψουμε παγίωση των υψηλών ρυθμών του πληθωρισμού όπως έγινε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και ταυτόχρονα να αποφύγουμε απότομη πτώση του προϊόντος της οικονομίας και εντάσεις στις τράπεζες. Οι αποφάσεις μας έχουν επιτύχει κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του να κάνουμε πάρα πολλά και του να κάνουμε πολύ λίγα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v