Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα σε μικρομεσαίους για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός καλοκαιριού. Ποιο σενάριο προκρίνεται στο θέμα της απασχόλησης των συνταξιούχων. Ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών.

Κίνητρα σε μικρομεσαίους για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αναμένεται να περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού, ώστε να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, θα θεσμοθετηθούν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, προκειμένου να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή της, βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει.

Τα κίνητρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν κατά κύριο λόγο τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς έχει διαπιστωθεί πως κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν, προς το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Μια τέτοια «γραφειοκρατική» διαδικασία θεωρείται για παράδειγμα η δήλωση των υπερωριών, πριν από την έναρξη του ωραρίου εργασίας του απασχολούμενου. Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και μόνο, θεωρείται ότι αυτή η δήλωση θα μπορούσε να παρακαμφθεί.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Παράλληλα, θα προωθηθεί ένα δικαιότερο σύστημα, με αναλογικότερη επιβάρυνση στους συνταξιούχους που εργάζονται, ώστε η δήλωση της απασχόλησής τους να μην αποτελεί αντικίνητρο. Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν ακόμη και σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Πρόκειται για το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα καταργεί το οριζόντιο «ψαλίδι» της τάξης του 30%, όπως επιβάλλεται σήμερα στη σύνταξη αυτού που εξακολουθεί να απασχολείται, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα εντός του μήνα, ή πληρώνεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Αντ’ αυτού, θα θεσμοθετηθεί μια ειδική εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ, που θα επιβάλλεται στο εισόδημα που προέρχεται από την εργασία. Έτσι, στην πράξη, η πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων που λαμβάνουν ένα μικρό ή και μεσαίο εισόδημα από την εργασία τους, θα είναι σημαντικά ωφελημένοι. Ωφελημένος εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί και ο ΕΦΚΑ, εφόσον οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν κάποια εργασία από την ψήφιση της σχετικής διάταξης και μετά, θα αποκτήσουν κίνητρο να δηλώσουν την κατά κύριο λόγο περιστασιακή εργασία τους, διατηρώντας στο 100% τη σύνταξή τους.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης έχουν διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι με την εφαρμογή ενός δικαιότερου συστήματος, θα επιτευχθεί τόσο ο στόχος της «νομιμοποίησης» της απασχόλησης συνταξιούχων όσο και αυτός της στελέχωσης επιχειρήσεων που αδυνατούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας με έμπειρο προσωπικό. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι πιέσεις ασκούν και μεγάλες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να στελεχώσουν τμήματα κρίσιμης σημασίας με στελέχη που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και τα οποία πλέον, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της, έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Το βασικό σενάριο που «μετράνε» ήδη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι το ποσό της σύνταξης να παραμένει αμείωτο, στο 100%. Όμως, από το εισόδημα που θα δηλώνει ο συνταξιούχος κάθε μήνα και το οποίο θα προέρχεται αποκλειστικά από την εργασία του, θα παρακρατείται, εκτός από τις ήδη προβλεπόμενες κρατήσεις, μία επιπλέον, εν είδει «ειδικής εισφοράς». Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της εισφοράς αυτής, το οποίο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 30%. Εφόσον το εισόδημα είναι μικρό, το κέρδος του συνταξιούχου σε σχέση με το ισχύον σύστημα θα είναι σημαντικό. Εάν το εισόδημα είναι μεγαλύτερο, γιατί η σχέση εργασίας του είναι πλήρους απασχόλησης, τότε πιθανότατα η κράτηση να είναι αντίστοιχη με τη μείωση της σύνταξης κατά 30%.

Οι ρυθμίσεις

Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν επίσης τρόπους προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των οφειλετών στις ρυθμίσεις, καθώς διαπιστώνεται πολύ χαμηλή συμμετοχή. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια των εθιμοτυπικών συναντήσεων που έχει με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους φορέων και επιμελητηρίων, δέχεται συνεχείς πιέσεις για μια νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση που θα καλύπτει όχι μόνο τα παλαιά αλλά και τα νεότερα χρέη, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Οι συζητήσεις βέβαια αφορούν συνολικά το οικονομικό επιτελείο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν επιθυμεί με τίποτα, έναν ακόμη, «τελευταίο», ευνοϊκότερο διακανονισμό χρεών.

Να σημειωθεί ότι στις 31 Ιουλίου λήγει η δυνατότητα αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων 120 ή 72 δόσεων, με τους οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί να μην υπερβαίνουν τις 7.000, αριθμός εξαιρετικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν δυνητικά περισσότεροι από 200.000 που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Βέβαια, οι πιέσεις αφορούν και νεότερα χρέη καθώς και χρέη που είναι μεν παλαιά, δεν έχουν όμως ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις που «τρέχουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v