Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδρύεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΜΚΟ

Η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου που αφορά στην υλοποίηση του ηλεκτρονικού μητρώου.

Ιδρύεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΜΚΟ

Σημαντικές αλλαγές στις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων φέρνει το Ηλεκτρονικό Ειδικό Μητρώο Οργανώσεων των Πολιτών που παίρνει άμεσα «σάρκα και οστά» με στόχο την καλύτερη διαχείριση κρατικών και κοινοτικών ανισχύσεων  αλλά και την σαφή .. «ταυτότητα» όσων χρηματοδοτούνται ή απαλλάσσονται από φόρους.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση για το έργο: «Υλοποίηση ηλεκτρονικού Ειδικού Μητρώου Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π.)», χρηματοδοτούμενο από την Έκτακτη Επιχορήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον Οικονομικό Φορέα:: «ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ»

Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η υλοποίηση ηλεκτρονικού Ειδικού Μητρώου Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π.) που ορίζεται στο ν.4873/2021. Το Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π., θα είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) και σε αυτό θα εγγράφεται η Ο.Κοι.Π. που πληροί, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π. θα χωρίζεται σε έξι (6) υποομάδες και προβλέπεται δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης οποιουδήποτε ποσού για τις Ο.Κοι.Π., υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό αυτό Μητρώο.

 Το Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π. θα απαρτίζεται από το ευρετήριο εγγεγραμμένων Ο.Κοι.Π., τη μερίδα που τηρείται ξεχωριστά για κάθε εγγεγραμμένη Ο.Κοι.Π. και περιλαμβάνει συγκεκριμένα δικαιολογητικά, καθώς και πιστοποιήσεις αρμόδιων αρχών.

Διαλειτουργικότητα

Για τη βάση δεδομένων του Ειδικού Μητρώου, προβλέπεται δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης της, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,, το Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών, καθώς και με άλλα ειδικά μητρώα και αρχεία δημόσιων υπηρεσιών.

Κάθε καταχώρηση στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων υπόκειται σε διόρθωση, εφόσον είναι εσφαλμένη και σε μεταβολή εφόσον τα νομικά γεγονότα, οι δηλώσεις, τα έγγραφα και τα λοιπά στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί ή δικαιολογούν τις καταχωρήσεις, έχουν μεταβληθεί. Η διόρθωση και μεταβολή πραγματοποιούνται είτε αυτεπαγγέλτως από τη Διεύθυνση Ο.Κοι.Π., είτε μετά από αίτηση της Ο.Κοι.Π. ή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Τεχνολογικά, η διαλειτουργικότητα αφορά στην ικανότητα του πληροφοριακού συστήματος για μεταφορά και χρήση της πληροφορίας – που αποθηκεύει, επεξεργάζεται και διακινεί - με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Συγκεκριμένα αφορά:

  • Μια σαφώς προσδιορισμένη και καθορισμένη μορφή για τις πληροφορίες (πρότυπα δόμησης της πληροφορίας/ δεδομένων και της μετα-πληροφορίας/ δεδομένων).
  • Ένα σαφώς προσδιορισμένο και καθορισμένο τρόπο για την: o ανταλλαγή των πληροφοριών (τεχνολογίες επικοινωνιών και πρωτόκολλα με τα οποία μεταφέρεται η πληροφορία με την μορφή που καθορίζεται στο προηγούμενο σημείο), `
  • πρόσβαση στις πληροφορίες και στα δεδομένα (ασφάλεια/ έλεγχος πρόσβασης, δηλαδή τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την προστασία των υπηρεσιών διαλειτουργικότητας),
  • αναζήτηση των πληροφοριών και των δεδομένων (τεχνολογίες μεταδεδομένων, καταλόγου ή άλλες που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση πληροφοριών στα πλαίσια των διαλειτουργικών υπηρεσιών).

Τεχνολογικές Απαιτήσεις

Κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου θα πρέπει να ακολουθηθούν τα κάτωθι:

  1. Η εναρμόνιση με τις αρχές σχεδίασης και τα τεχνολογικά πρότυπα του Πλαισίου Διαλειτουργικότητας & Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΠΔ&ΥΗΣ) (http://www.egif.gov.gr).
  2. Θα πρέπει να υλοποιηθεί σχήμα διαλειτουργικότητας, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία, ασφαλή διασύνδεση (μέσω διαδικτύου), συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων μέσω τυποποιημένων διαδικασιών, αξιοποιώντας διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα πρέπει να προβλεφθεί δηλαδή η δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων σε τρίτες εφαρμογές ή άλλες πλατφόρμες αποθήκευσης (migration), μέσω ανοικτών και διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων για την ανταλλαγή δεδομένων με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Θα χρησιμοποιηθούν οι κάτωθι τεχνολογίες ανοικτών προτύπων (ή άλλες ισοδύναμες κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης):

Ο Ανάδοχος του έργου, σε συνεργασία με τα στελέχη της αρμόδιας μονάδας του Υπουργείου Εσωτερικών και τον εκάστοτε Φορέα Διαλειτουργικότητας, θα καθορίσουν τα δεδομένα που απαιτούνται για ανταλλαγή, καθώς και τη μορφή αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v