Στενεύει ο χώρος ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες, βάζοντας φρένο σε αρχικές επενδυτικές επιδιώξεις. Τα «κουτσουρεμένα» οικόπεδα, οι περιοχές ενδιαφέροντος, το εθνικό πρόγραμμα και τα μεγάλα έργα.

Στενεύει ο χώρος ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Από το φθινόπωρο και μετά αναμένεται να βγει η υπουργική απόφαση μέσω της οποίας θα καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες όπου θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τον τόνο, όμως, τον δίνουν οι περιορισμοί που φαίνεται πως θα μπουν, βάζοντας φρένο στις αρχικές επιδιώξεις που υπήρχαν σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά πέρσι τέτοια περίοδο, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ο νόμος μεταξύ άλλων προέβλεπε πως η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων θα λειτουργεί για λογαριασμό του Δημοσίου. Στη διαβούλευση που είχε προηγηθεί είχαν εκφραστεί ενστάσεις ως προς της επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξή τους και κυρίως ως προς τα στάδια που έθετε. Από τότε, όμως, εκκρεμεί ένα σημαντικό κεφάλαιο: η υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις περιοχές που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά.

Πέρα από τους περιορισμούς που έχουν μπει σε νησιωτικές περιοχές, όπως για λόγους τουριστικής ανάπτυξης, και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως έχει θέσει το δικό του πλάνο. Αν υπολογιστεί και το κριτήριο των έξι ναυτικών μιλίων, τότε οδηγούμαστε -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- σε οικόπεδα «κουτσουρεμένα» μέσα στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ εκφράζεται το ερώτημα αν το στοίχημα για επίτευξη των 2,7 GW μέχρι το 2030 είναι εφικτό.

Να σημειωθεί πως κατά διαστήματα έχει ακουστεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον περικλείει περισσότερες από πέντε περιοχές. Ανάμεσα σ' αυτές, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Υπενθυμίζεται ακόμη πως στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να «τρέξει» το πρώτο πιλοτικό έργο, ισχύος 600 MW. Πρόκειται για έργα του Ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 216 MW, και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 485 MW. Επίσης, στις προθέσεις του υπουργείου Ενέργειας είναι να αξιοποιηθούν κάποιες θαλάσσιες ζώνες στην Κρήτη.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των αιολικών πάρκων που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Τότε θα ξεκαθαρίσει σε ποια θαλάσσια οικόπεδα μπορούν να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά. Στη συνέχεια, πρέπει να βγουν τα κατάλληλα προεδρικά διατάγματα και να βγουν προσκλήσεις για να ξεκινήσουν ερευνητικές μελέτες.

Με βάση το σχεδιασμό, ο πρώτος διαγωνισμός παραχώρησης εκτιμάται πως θα γίνει το 2027. Σημαντική παράμετρο αποτελούν τα έργα διασυνδέσεων που θα απαιτηθούν, έτσι ώστε να διασυνδεθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο σύστημα. Το συγκεκριμένο έργο προφανώς είναι αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, που θα αποτυπωθούν βέβαια και στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Σύμφωνα πάντως με αναλύσεις, το αιολικό δυναμικό στη χώρα μας ξεπερνά τα 30 GW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v