Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Οι τρεις προτάσεις για την ανάπτυξη του Camping στο Ποσείδι

Η προτεινόμενη χρήση προβλέπει την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Στόχος η προκήρυξη διαγωνισμού μέχρι το τέλος του έτους.

ΤΑΙΠΕΔ: Οι τρεις προτάσεις για την ανάπτυξη του Camping στο Ποσείδι

Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση της Ακτής και του Camping Ποσειδίου στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής προβλέπει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του οποίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είναι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου μέχρι το τέλος του 2023.

Οι τρεις εναλλακτικές δυνατότητες που εξετάζονται παρακάτω αφορούν είτε τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, είτε την ανάπτυξη με ισχύοντες όρους δόμησης, είτε την ανάπτυξη με τους όρους του Ν. 3986/2011 και γνώμονα την αξιοποίηση της έκτασης με χρήση «Τουρισμός-Αναψυχή».

Το τρίτο και προτεινόμενο σενάριο θεωρείται ότι εντάσσεται καλύτερα στο «προφίλ» της περιοχής, ανταποκρίνεται στις επικρατούσες συνθήκες και καλύπτει επαρκέστερα τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής που εμφανίζεται να έχει καθαρά τουριστικό χαρακτήρα.

Η πρόταση αυτή επιτρέπει την αντιμετώπιση του ακινήτου ως ένα ενιαίο σύνολο και προτείνεται η εφαρμογή του μέγιστου επιτρεπόμενου Συντελεστή Δόμησης 0,2 ενιαία σε όλη την έκταση του ακινήτου και ορίζεται μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 20%, με τη συνολική δόμηση να διαμορφώνεται σε 25.805,254 τ.μ.

Η προτεινόμενη χρήση προβλέπει την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, για ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων προβλέπεται η ανάπτυξη 1.032 κλινών, ενώ για ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων προκρίνεται η δημιουργία 1.161 κλινών.

«Οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση προβλέπουν οικιστική και τουριστική ανάπτυξη η οποία δύναται να επηρεάσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και να δημιουργήσει εκτεταμένες ανάγκες πρόσθετων υποδομών, όπως νέοι δρόμοι και λοιπά δίκτυα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να προγραμματιστούν από ένα ενιαίο φορέα συνολικά, και ολοκληρωμένα. Η περιοχή του Ποσειδίου δύναται να μετατραπεί έτσι, από τουριστικός προορισμός σε παραθεριστικός προορισμός. Οι όροι δόμησης και η κάλυψη εδαφών αναμένεται να τροποποιήσουν τη φυσιογνωμία της περιοχής μελέτης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η λύση, δε, εκτιμάται, ότι θα αποφέρει τις πλέον θετικές επιπτώσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη ανάπτυξη προσφέροντας πλεονεκτήματα στην τοπική κοινωνία του οικισμού του Ποσειδίου και της τοπικής ενότητας Κασσάνδρας, όπως επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη λύση του ΕΣΧΑΔΑ “Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας” προβλέπει μικρή καλυπτόμενη επιφάνεια και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήπια διάσταση ανάπτυξης. Η πρόταση περιλαμβάνει χαμηλή πυκνότητα οίκησης και μικρό συντελεστή δόμησης με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπτώσεων στο έδαφος».

Το ακίνητο ανήκει σε εκτός σχεδίου έκταση, συμπεριλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις και η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται στα 311 στρέμματα περίπου.

Όπως επισημαίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για τουρισμό και παραθεριστική διαμονή και συγκεντρώνει κατά τους θερινούς μήνες, πλήθος επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη, την υπόλοιπη Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Στον χώρο της ιδιοκτησίας υφίστανται κτίσματα του camping, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο παραθαλάσσιο τμήμα της έκτασης. Eπιπλέον, υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και τένις, παιδική χαρά, καθώς και εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v