Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήκε στο συρτάρι το σχέδιο έκδοσης «λαϊκών» ομολόγων

Για ποιους λόγους βγαίνει από το τραπέζι το πλάνο για έκδοση τίτλων που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε μικροεπενδυτές. Ο ρόλος του timing και το κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας.

Μπήκε στο συρτάρι το σχέδιο έκδοσης «λαϊκών» ομολόγων

«Κάηκε» εν τη γενέσει του το κυβερνητικό σχέδιο έκδοσης «λαϊκών» ομολόγων καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μια τέτοια κίνηση προσκρούει σε μια σειρά από ουσιαστικούς παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν βασικές επιδιώξεις για την αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η πλήρης απεξάρτηση των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο κάδρο έρχεται να προστεθεί και το προφίλ του ελληνικού χρέους, το συντριπτικό ποσοστό του οποίου ελέγχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το σχέδιο περί άμεσης έκδοσης «λαϊκών» ομολόγων ναυάγησε στα ρηχά και η κυβέρνηση δεν κινείται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε μελλοντικά να υπάρξει μια τέτοια έκδοση, αλλά όχι όσο οι προτεραιότητες αλλά και οι επιταγές για την ελληνική οικονομία είναι άλλες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για κινήσεις όπως η έκδοση αυτής της κατηγορίας ομολόγων.

Η επενδυτική βαθμίδα

Η ανάκτηση -από όλους τους οίκους αξιολόγησης- της επενδυτικής βαθμίδας «δεν πρέπει να διαταραχθεί από καμία κίνηση, έστω κι αν αυτή έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί η ουσιαστική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα των διεθνών αγορών. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας για το θέμα της βαθμίδας είναι την 8η Σεπτεμβρίου με τον οίκο αξιολόγησης -έναν εκ των τεσσάρων «μεγάλων»- DBRS. 

Το ΤΧΣ και οι τράπεζες

Ένας ακόμη λόγος που λειτουργεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτρεπτικά σε μια έκδοση «μικρο-ομολόγων» είναι η συμμετοχή του δημοσίου (σ.σ. έμμεσα) μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. «Με τις τράπεζες στο ΤΧΣ δεν προχωράς σε τέτοιου τύπου κινήσεις», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Η αποεπένδυση ξεκινά και το σήμα που στέλνει στις αγορές δεν πρέπει να επισκιαστεί».

Το χρέος

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκδοση «λαϊκών» ομολόγων προσκρούει στο προφίλ του δημόσιου χρέους καθώς η πλειονότητά του συνεχίζει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ESM και μετά την αναδιάρθρωσή του (PSI) υπήρξαν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές τεχνικού και νομικού χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v