Κίνηση από Sani/Ikos και ΑΚΜΗ για τις κενές θέσεις στον τουρισμό

Ξεκινά τον Οκτώβριο το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hospitality Forward, πρωτοβουλία του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos και του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ. Το βιωματικό σκέλος αρχίζει τον προσεχή Μάιο στο Sani Resort.

Κίνηση από Sani/Ikos και ΑΚΜΗ για τις κενές θέσεις στον τουρισμό

Τον Οκτώβριο ξεκινά το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hospitality Forward, πρωτοβουλία του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos και του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ, με στόχο την κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση 500 σπουδαστών και σπουδαστριών σε ετήσια βάση, κάτι που θα οδηγήσει στην κάλυψη μέρους των κενών θέσεων εργασίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του τουρισμού.

Η α’ φάση του προγράμματος, για το οποίο ήδη διαπιστώνεται μεγάλη συμμετοχή, θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, με τους πρώτους σπουδαστές να εντάσσονται στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα να αρχίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, στο πλαίσιο του Hospitality Forward, τον προσεχή Μάιο από το Sani Resort της Χαλκιδικής.

Η σύμπραξη του Ομίλου Sani/Ikos και του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ για τη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στην εκπαίδευση και την απασχόληση -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- απαντά άμεσα και στοχευμένα στην αυξημένη ζήτηση για άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και co-managing partner του ομίλου Sani/Ikos δρα Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη πρόκληση την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο τουριστικός κλάδος, και όχι μόνο, τα επόμενα χρόνια είναι η έλλειψη εργαζομένων.

«Η πολυτελής φιλοξενία αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον καινοτόμους, ανερχόμενους και ελκυστικούς για τους διεθνείς επενδυτές τομείς του τουρισμού στην Ελλάδα, που δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και αυξημένες ανάγκες για κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ως βασικού πυλώνα της οικονομίας, επιβάλλει δραστικές κινήσεις για την ενίσχυση τομέων στους οποίους παρατηρούμε σημαντική έλλειψη τα τελευταία χρόνια, όπως οι τομείς εξυπηρέτησης και επισιτισμού, ειδικότερα στη μετα-Covid εποχή που άλλαξε διεθνώς τον χάρτη απασχόλησης στον κλάδο», τόνισε ο δρ Ανδρέας Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι οι σπουδαστές του προγράμματος θα έχουν εξασφαλισμένη εργασία στα ξενοδοχεία του ομίλου και σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στον σημαντικό χώρο του πολυτελούς τουρισμού.

Τα μαθήματα του νέου προγράμματος για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 θα αφορούν τις ειδικότητες του Ειδικού Μαγειρικής Τέχνης (Σεφ) και του Στελέχους Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών. Μέσω του Hospitality Forward, οι σπουδαστές εξασφαλίζουν 150 ώρες βιωματικής εκπαίδευσης πάνω στις δύο ειδικότητες, επιπλέον του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, τις οποίες χρηματοδοτεί εξολοκλήρου ο όμιλος Sani/Ikos. Μάλιστα, στόχος είναι τον επόμενο χρόνο να επεκταθεί το πρόγραμμα, με την ένταξη νέων ειδικοτήτων που θα εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών beauty.

«Σχεδιάζουμε από κοινού ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξειδίκευσης που έρχεται να δώσει ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία στις σπουδές της Σχολής Τουρισμού του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των αποφοίτων μας. Εδώ και χρόνια θέτουμε στον πυρήνα των προσπαθειών και της στρατηγικής μας τη διασύνδεση και τη συνεργασία με τα μεγαλύτερα brands και οργανισμούς της αγοράς, ανταποκρινόμενοι με ενθουσιασμό στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που διαμορφώνονται στην απασχόληση. Ιδιαίτερα σ' έναν άκρως ανταγωνιστικό, ραγδαία αναπτυσσόμενο και ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία κλάδο, όπως αυτός του τουρισμού, η καινοτόμα συνεργασία με τον όμιλο Sani/Ikos έρχεται να προσφέρει πολύτιμα προνόμια στους σπουδαστές μας», υποστήριξε ο πρόεδρος του Eκπαιδευτικού Ομίλου Μητροπολιτικό-ΑΚΜΗ Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), σε εθνικό επίπεδο εκτιμάται ότι στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, αριθμός που για το 2023 ενδέχεται να έχει υπερβεί τις 75.000. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αν. Ανδρεάδη, η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται σε θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners), με αιχμή τις ειδικότητες των σερβιτόρων, των receptionist και των barista, καθώς και στους μάγειρες.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες θα ειδικευτούν σε ανερχόμενους τομείς της πολυτελούς φιλοξενίας, κλάδο που σημειώνει σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το πρόγραμμα εστιάζει στις νέες τάσεις της γαστρονομίας και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, τα προηγμένα εργαλεία εξατομικευμένης φιλοξενίας, τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον οικοτουρισμό, αλλά και σε νέους τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και ο υπεύθυνος τουρισμός, τομείς στους οποίους ο όμιλος Sani/Ikos έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια. Τα μαθήματα επιμελούνται διακεκριμένοι επαγγελματίες και εισηγητές του τουριστικού κλάδου, μεταξύ των οποίων ο πολυβραβευμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, όλοι οι σπουδαστές θα λάβουν bonus αποφοίτησης, ύψους 1.000 ευρώ, ενώ από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους υπογράφουν σύμβαση εργασίας με τον όμιλο Sani/Ikos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v