Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τελική διάταξη για τις τριετίες, πότε μπορεί να... ξαναπαγώσουν

Γιατί… ξεπαγώνουν και παγώνουν οι τριετίες. Τι προβλέπει η τελική διάταξη. Αναλυτικά, τι ισχύει για όσους αμείβονται με τον κατώτατο. Ποιοι θα λάβουν τις προσαυξήσεις από το 2024 και ποιοι ενδέχεται να τις χάσουν πριν καλά καλά τις κερδίσουν.

Η τελική διάταξη για τις τριετίες, πότε μπορεί να... ξαναπαγώσουν

Τη  δυνατότητα να ξαναπαγώσουν από το 2027 και μετά οι τριετίες που ξεπαγώνουν από το νέο έτος προβλέπει η τελική διάταξη που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο έως το τέλος της εβδομάδας.

Έτσι, το πάγωμα των τριετιών και όλων των επιδομάτων πολυετίας και μισθολογικής ωρίμανσης θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και για τουλάχιστον 3 χρόνια, όταν και θα επανεξεταστεί το ύψος του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας.

Προσοχή. Το ξεπάγωμα των τριετιών είναι εμπροσθοβαρές, με κερδισμένους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία πριν από τη 14η Φεβρουαρίου 2012. Περιλαμβάνει όμως και δικλίδες ασφαλείας, όπως άφησε να εννοηθεί ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για διάταξη που θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και θα επιταχύνει τη μισθολογική τους εξέλιξη, αλλά θα λαμβάνει υπόψη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι  από την 1.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10% και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται εκ νέου το «ξεπάγωμα». Μάλιστα, η διάταξη θα επανενεργοποιείται όταν ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός θα αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, πέσει κάτω του 10%.  

Αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι «παλαιοί» εργαζόμενοι με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία να λάβουν νωρίτερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα τις αυξήσεις στους μισθούς τους, οι «νέοι» όμως, που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012, να πάρουν τις αυξήσεις τους λόγω μισθολογικής ωρίμανσης τον Ιανουάριο του 2027, μόνο εάν η ανεργία είναι κάτω από 10%.  

Αναλυτικά, προβλέπονται τα εξής:

1. Από την 1.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.  

2. Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, των οποίων λήγει η αναστολή:

  • α. Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14.2.2012, όπως είχε διαμορφωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2012 (που υπεγράφη η  περίφημη ΠΥΣ6)  συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • β. Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά την 14.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά την 1.1.2024.

3. Ειδικώς για τις τριετίες σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024. 

4. Σε περίπτωση που οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υψηλότερες των κατώτατων αποδοχών, οι αυξήσεις, προσαυξήσεις και εν γένει τα ποσά που θα προκύψουν από το ξεπάγωμα συμψηφίζονται και καταβάλλεται το υπόλοιπο.

5. Για το χρονικό διάστημα από την 14.2.2012 έως και την 31.12.2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, ούτε συνυπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως προϋπηρεσία.

6.  Από την 1.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10% και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς όλων των παραπάνω. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός θα αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

7. Με απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, η απόφαση για νέο πάγωμα μπορεί να έρθει πιο σύντομα από το 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v