Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η UniCredit

Το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με +2,4% τη φετινή χρονιά, εκτιμά ο οίκος. Πότε περιμένει να φανούν τα «κέρδη» από την επενδυτική βαθμίδα. Γιατί εμφανίζεται πιο επιφυλακτική για το 2024.

Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η UniCredit

Μετά από μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο (+1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), η UniCredit Bank βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2023, αυξάνοντάς τες κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το ποσοστό στο 2,4%.

«Η επιτάχυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αντισταθμίσει τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω που κάνουμε για το δεύτερο εξάμηνο. Για τον επόμενο χρόνο, αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,4% (έναντι του προηγούμενου 1,5%), λόγω της ασθενέστερης επίδρασης των εξαγωγών», σημειώνει η τράπεζα.

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ συνέχισε να διευρύνεται με έντονο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο, αλλά θα επιβραδύνει το φθινόπωρο. Αυτή η επιβράδυνση αποδίδεται στην εξασθένηση της επιρροής της τουριστικής περιόδου, στην επιτάχυνση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και στον επιβραδυντικό αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στις βιομηχανικές παραγγελίες.

Αυτό αντικατοπτρίζει τα στοιχεία από πρόσφατες οικονομικές έρευνες, που υποδηλώνουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη μέχρι τον Αύγουστο, με κινητήρια δύναμη την ισχυρή δυναμική των υπηρεσιών και την ανθεκτική κατάσταση στον τομέα της μεταποίησης. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες παρέμεινε σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2008, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά μία ολόκληρη μονάδα πάνω από εκείνον του δεύτερου τριμήνου. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει επίσης υποστηρικτική για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και η επέκταση των επιδοτήσεων για τον τομέα της ενέργειας αναμένεται να υποστηρίξουν τις καθαρές επενδύσεις, ειδικότερα στον τομέα της μη οικιστικής κατασκευής και, σε μικρότερο βαθμό, στον εξοπλισμό. Αυτή η ώθηση αναμένεται να αντισταθμίσει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων χρηματοδοτικών συνθηκών και, πιθανόν, να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οι καθαρές εξαγωγές θα συνεχίσουν να ωφελούνται από την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, η οποία έφτασε σχεδόν τα επίπεδα του 2019 μέχρι τον Ιούνιο. Επιπλέον, μια νέα δέσμη μέτρων εισοδηματικής στήριξης και η επέκταση των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακουφίσουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία και τα υψηλότερα επιτόκια στη διαθέσιμη εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας σε IG (Investment Grade) για πρώτη φορά από την περίοδο που η Αθήνα ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ενώ η αντίδραση των αγορών στην αναβάθμιση της DBRS ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτονική (τα ομόλογα είχαν ήδη φτάσει στο επίπεδο IG), η αναβάθμιση αποτελεί θετικό νέο για τη χώρα για πολλούς λόγους: Πρώτον, η αναβάθμιση μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε χρηματοδότηση στην αγορά χονδρικής, λόγω της διεύρυνσης της βάσης των εξασφαλίσεων. Δεύτερον, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στο να συμπεριληφθούν στους δείκτες IG, κάτι που τυπικά απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή την S&P, τη Moody's ή τη Fitch. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματίσει αναθεωρήσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v