Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Δεν είναι λύση η συνεχής αύξηση μισθών

Χρειάζεται νέα συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών που θα εξασφαλίζει ευελιξία, τονίζει. Το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Κριτική για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Δεν είναι λύση η συνεχής αύξηση μισθών

“Σήμερα λείπουν 90.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και ειδικά σε τεχνικές ικανότητες. Κάθε χρόνο θα δημιουργούνται 10.000 θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι εργαζόμενοι. Οπότε πρέπει να ‘καλλιεργήσουμε’ περισσότερους νέους με αυτές τις δεξιότητες”.

Τα παραπάνω είπε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο οποίος τόνισε: «για πρώτη φορά, η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Χρειάζεται μια νέα συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών που θα εξασφαλίζει περισσότερη ευελιξία χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα οδηγεί σε αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Με αυτό τον τρόπο και οι εργαζόμενοι θα ανεβάσουν τους μισθούς τους, και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να είναι πιο ευέλικτες - δεν μιλάμε για τεράστιες αλλαγές που θα καταπατούν δικαιώματα - και θα καταφέρει το κράτος να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία και να βελτιώσει τα έσοδα στο φορολογικό και ασφαλιστικό τομέα. Από κοινού πρέπει να βρούμε τρόπους και λύσεις για το κόστος του upskilling και reskilling».

«Το πρόβλημα δεν είναι να αυξάνουμε συνεχώς τους μισθούς. Η αύξηση των αμοιβών θα οδηγούσε σε μετακίνηση των στελεχών από τη μια επιχείρηση στην άλλη, αλλά δεν θα έλυνε το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε. Ο ίδιος, τόνισε ότι είναι υπέρ της αύξηση των μισθών με στόχευση την προσέλκυση επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και το κράτος με φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος άσκησε κριτική στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας λέγοντας ότι εφαρμόζεται την περίοδο που πολυεθνικές επιχειρήσεις περιορίζουν την φυσική παρουσία των εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις τους. “Το micromanagement δεν μπορεί να λειτουργήσει πια”, ανέφερε. Ενώ τόνισε την ανάγκη ανασύστασης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα. «Πρέπει να ξεκινήσουμε και να ξαναδημιουργήσουμε την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει το σύστημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις εξελίξεις. Στην Ελλάδα έχουμε μικρή συμμετοχή σε συνεχιζόμενα προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Πρέπει οι εταιρείες να προσέξουμε τους εργαζομένους μας και να τους βοηθάμε να εκπαιδεύονται διαρκώς».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Coca Cola Hellas Σταύρος Μουρελάτος, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ πρότεινε την επιβράβευση των εργαζομένων με ευελιξία στον τόπο εργασίας, το ωράριο και την καριέρα, με μπόνους και ευκαιρίες απασχόλησης σε διαφορετικά τμήματα και ξένες χώρες ή με ένα προσωπικό “μπράβο” αναφέροντας ότι οι μισθοί και οι προαγωγές είναι ξεπερασμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v