Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Ανάπτυξη και μείωση χρέους υποστηρίζουν την Ελλάδα

Στη συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση και το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρεται ο οίκος αξιολόγησης. Οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό και η σταθερή μακροοικονομική εικόνα. Θετικοί και αρνητικοί παράγοντες.

Fitch: Ανάπτυξη και μείωση χρέους υποστηρίζουν την Ελλάδα

Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών διακυβέρνησης, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. 

Αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται σε αντίθεση με την κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους, που περιλαμβάνει μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και χαμηλές μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα, αναφέρεi ανάλυση της Fitch.

Σημεία κλειδιά

Μείωση ελλείμματος: Ο Fitch αναμένει συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να αυξάνεται στο 1,2%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών. Τα φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια των αρχών βλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2024-2026, με βάση εν μέρει τη βελτιωμένη συλλογή εσόδων. Οι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις των δαπανών θα μπορούσαν να περιπλέξουν την επίτευξη αυτών των στόχων.

Χρέος και χρηματοδότηση: Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, προβλέπουμε ότι ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί πάνω από 50 π.μ. έως το 2025 από το υψηλό του 206% το 2020, μια από τις πιο απότομες μειώσεις σε όλες τις χώρες υπό αξιολόγηση, αλλά εξακολουθεί να είναι 3 φορές το «ΒΒ» κατά μέσο όρο. Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης, οι περιορισμένες ανάγκες αναχρηματοδότησης χρέους και η σημαντική ταμειακή θέση (35 δισ. ευρώ) θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαχείριση του χρέους.

Σταθερή μακροοικονομική εικόνα: Η αύξηση του ΑΕΠ υπερβαίνει αυτή των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων και την πολύ σταθερή ανάπτυξης στον τουρισμό το 2023. Ο συνδυασμός σχετικά σταθερού πληθωρισμού με τη συνεχή απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ, θα συμβάλει στη διατήρηση της ανάπτυξης κατά μέσο όρο στο 2% 2023-2025. Τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να χρηματοδοτούνται κυρίως από αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις και εισροές κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος.

Θετικοί παράγοντες

• Δημόσια Οικονομικά: Εμπιστοσύνη σε μια μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί σε σταθερή καθοδική πορεία για το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Μακροοικονομικά: Βελτίωση των μεσοπρόθεσμων  αναπτυξιακών επιδόσεων και των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης, με ώθηση από τις υψηλότερες επενδύσεις και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Αρνητικοί παράγοντες

Δημόσια οικονομικά: Διατηρούμενη ανοδική τάση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, για παράδειγμα λόγω διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, ασθενούς ανάπτυξης ή υλοποίησης ενδεχόμενων υποχρεώσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Μακροοικονομικά: Ενα νέο σοκ στην ελληνική οικονομία που επηρεάζει την οικονομική ανάκαμψη ή το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v