Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήκωσαν» κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ οι ελληνικές start ups

Αποδοτικό αποδεικνύεται το 2023 για το startup οικοσύστημα. Startups με έδρα την Ελλάδα «σήκωσαν» χρηματοδοτήσεις 272 εκατ. δολ. Το ποσό περνά το 1 δισ. ευρώ αν υπολογιστούν εταιρείες με «ελληνικό DNA».

«Σήκωσαν» κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ οι ελληνικές start ups

Οι νεοφυείς εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έχουν γίνει πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων παρά την γενικότερη συγκράτηση επενδύσεων στην παγκόσμια σκηνή startups εταιρειών αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στο ελληνικό οικοσύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture Capital σε 88 γύρους χρηματοδότησης οι startups με ελληνικό DNA προσέλκυσαν συνολικό ποσό χρηματοδότησης 1,018 δισ. δολαρίων με 13 εξαγορές και τη συμμετοχή 95 διαφορετικών επενδυτών.

Αν και τα νούμερα αυτά δεν θα μπορούσα να συγκριθούν με το ιστορικό υψηλό του 2021 των 4,48 δισ. δολαρίων και τις σημαντικές επενδύσεις του 2022 -μεταξύ αυτών η εξαγορά της Viva Wallet έναντι 1,5 δισ. από τη JP Morgan-, ωστόσο δείχνουν ότι το ελληνικό οικοσύστημα δεν σταματά να προσελκύει τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών.

Αρκετές από τις startup, όπως οι Code BGP, DeepSea, Seervision, Kineo, Arrikto και Augmenta, όχι μόνο έχουν ρίζες στην Ελλάδα, αλλά και υποστηρίχθηκαν προηγουμένως από διακεκριμένα ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως τα Marathon Venture Capital, Metavallon και Odyssey Venture Partners.

Οι ελληνικές startups με έδρα την Ελλάδα «σήκωσαν» συνολικά 272 εκατ. δολ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που άντλησαν οι εγχώριες startups είναι πολλαπλάσια, καθώς αρκετοί γύροι χρηματοδότησης ολοκληρώθηκαν μεν, ωστόσο, δεν έγινε γνωστό το ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν.

Κινητικότητα υπήρξε στο οικοσύστημα και όσον αφορά τις εξαγορές (exits), καθώς έγιναν 13 exits startups.

Οι κινήσεις

Η τελευταία επένδυση αφορά την TileDB με την χρηματοδότηση να διαμορφώνεται στα 34 εκατ. δολάρια για την ελληνική Startup. Στον νέο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν επενδυτές όπως η AlleyCorp, η Lockheed Martin αλλά και η Intel Capital, επενδυτικός βραχίονας του τεχνολογικού κολοσσού. Συμμετείχαν επίσης η εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen, το Nexus Venture Partners, η Verizon καθώς και η Βig Pi Ventures. Η TileDB ξεκίνησε από το MIT και τα Intel Labs τον Μάιο του 2017.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία, Σταύρο Παπαδόπουλο, από την Ξάνθη ο οποίος αξιοποιώντας το πάθος του για την πληροφορική κατάφερε να δημιουργήσει μία μοναδική βάση δεδομένων, η οποία σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί άκρως περίπλοκα δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών και άλλα.

Παράλληλα ξεχωρίζουν συμφωνίες όπως αυτή για την εξαγορά της βολιώτικης agtech και deep tech εταιρείας Augmenta από τον πολυεθνικό κολοσσό της CΝH Industrial έναντι 110 εκατ. δολ., το deal για τη γενναία χρηματοδότηση της αμερικανικής Carlyle προς τη Hack Τhe Box, ύψους 55 εκατ. δολ., όπως και της Elikonos Capital Partners προς την ελληνική Instacar, ύψους επίσης 55 εκατ. δολ. Επίσης σημαντική είναι και η χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. δολαρίων (Series B) που σήκωσε η Causaly των Ιωάννη Κιαχόπουλο και Artur Saudabayev, με βασικό επενδυτή την ICONIQ Growth.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v